The Legend of Zelda je herná séria, ktorú môže konzolám značky Nintendo závidieť každá iná spoločnosť. Najnovšie pokračovanie začína éru konzoly Switch a zároveň je labuťou piesňou pre Wii U.    

Treba uznať, že ide o rozlúčku so starou konzolou, resp. o privítanie Nintenda Switch tým najlepším spôsobom. Máloktorá konzola sa môže pochváliť štartovacou hrou (hra, ktorá sa dostane do predaja v dobe uvedenia novej konzoly na trh) s kvalitou na takejto úrovni. Jasné, štart konzoly vždy sprevádzajú známe herné série, avšak výsledok je obvykle prinajlepšom výborný. Breath of the Wild je však titul, ktorý by mohol slúžiť ako predloha pre výučbu herného dizajnu. Ten je totiž v tomto prípade takmer bezchybný.

Nová Zelda je dokonalý príklad hry, ktorá má naštartovať predaje novej konzoly  
Ťažko presne zadefinovať, čo je na The Legend of Zelda také úžasné. V jadre totiž ide o akčnú adventúru v otvorenom svete, ktorá obsahuje aj základné RPG prvky, boje s nepriateľmi, riešenie logických puzzle a zbieranie surovín a ich následné kombinovanie. V tomto popise nenájdete nič, čo by neponúkali aj iné hry.

Zelda si nás získala dôrazom na detaily. Napr. aj takou drobnosťou, ako je fakt, že hlavný hrdina Link dokáže plávať, behať, skákať a najmä šplhať sa. Tieto činnosti môže vykonávať prakticky všade, kde by to mohlo byť možné aj

v skutočnosti a hlavne v prípade šplhania sa to značne odlišuje od konkurencie. Uznávame, že ani fakt, že Link môže šplhať takmer všade, nie je úplne realistický, ale preferujeme toto riešenie v porovnaní s tým, keď sa hrdina nevyšplhá nikde, alebo iba na vopred zadefinovaných miestach. Šplhanie v prípade novej Zeldy značne ovplyvňuje spôsob preskúmavania sveta, ale ani Link nie je superhrdina. Má limitovanú výdrž a tá obmedzuje, ako dlho môže šplhať.

Ďalším detailom je napr. vplyv počasia a kolobehu dňa na herný svet alebo vplyv vonkajšej teploty na hlavného hrdinu. Jednoducho povedané, ak pôjdete s Linkom do hôr, kde mrzne, tak v bežnom tričku umrzne. Riešením je špeciálne brnenie alebo potrava, ktorú si môžete uvariť zo získaných surovín. Je super, že tvorcovia hry dokázali do hry zakomponovať aj takéto drobnosti a využili ich v prospech hry. Vonkajšia teplota ani varenie neotravujú, sú to v podstate iba hádanky, ktoré budete pri hraní riešiť. A je výborné, že jedlá a elixíry neslúžia iba na doplnenie zdravia, ale môžu vám pri hraní pomôcť aj iným spôsobom. Napr. spomenutou zvýšenou odolnosťou voči chladu.

Skúmanie herného sveta je dôležitou súčasťou Zeldy. Nintendo si zaslúži pochvalu, že dáva hráčom viacero dôvodov, prečo si túto virtuálnu turistiku užiť. V prvom rade je to výborný dizajn sveta, v druhom rade vás bude k ďalšiemu hraniu motivovať príbeh a v treťom rade – pri skúmaní herného sveta budete nachádzať špeciálne svätyne, ktoré zábavným spôsobom oživujú hrateľnosť a prinútia vás aj rozmýšľať. Ide o výborné spestrenie a pokiaľ by Nintendo vydalo všetkých 120 kobiek ako samostatnú hru, hanbu by si nespravilo.

Novú Zeldu môžeme odporučiť všetkým milovníkom akčných adventúr a hier s otvoreným svetom. Pri hraní na konzole Nintendo Switch pravdepodobne oceníte jej transformovateľnosť. Breath of the Wild si užijete aj pri hraní na veľkej TV obrazovke, avšak vďaka svojmu konceptu je ideálna aj na kratšie hranie počas cestovania – vtedy môžete napr. skúmať svet alebo hľadať či riešiť ďalšiu svätyňu.

Hodnotenie: 5/5, 100 %
Cena: 59,99 EUR
Zapožičal: NAY

Páči sa nám:
+ Špičkový herný dizajn
+ Zábavná hrateľnosť
+ Dôraz na detaily

Nepáči sa nám:
– Iba čiastočný dabing

Tento článok vyšiel aj v tlačenom májovom vydaní TOUCHIT č. 5/2017, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Značky:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit