Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

  • Poskytovateľ mikromobility TIER a nemecko-indický startup Nunam sa stali partnermi s cieľom predĺžiť životnosť batérií pre e-kolobežky
  • Použité batérie sa premenia na nové zariadenia určené na napájanie malých zariadení, ako sú smartfóny, ventilátory alebo svietidlá
  • Cieľom je podpora rozvoja znevýhodnených komunít v Indii pomocou recyklovaných a transformovaných batériových článkov

 Spoločnosť TIER, európsky líder v oblasti mikromobility, nadväzuje partnerstvo s nemecko-indickou startupovou spoločnosťou zameranou na výsledky Nunam, ktorá sa zasadzuje o ekologické zásobovanie energiou na indickom vidieku. Použité batérie pre e-kolobežky sa menia na nové systémy na skladovanie energie, aby sa predĺžila ich životnosť, zlepšil sa ich dopad na životné prostredie a podporili sa miestne organizácie v Indii prostredníctvom udržateľných riešení batérií s druhou životnosťou.

Zodpovednosť spoločnosti TIER za životné prostredie má prioritu najvyššej úrovne. Spoluzakladateľ spoločnosti a jej generálny riaditeľ Lawrence Leuschner má bohaté skúsenosti s renováciami a druhou životnosťou výrobkov. Z tohto dôvodu berlínsky poskytovateľ zavádza recyklovanie, ako aj postupy obehového hospodárstva, aby minimalizoval vplyv svojich vozidiel na životné prostredie. Spoločnosť TIER bola priekopníkom koncepcie renovácie a predaja starej flotily e-kolobežiek na trhu B2C s cieľom predĺžiť životnosť vozidiel a teraz v spolupráci s nemecko-indickým startupom Nunam skúma spôsoby, ako dať druhú šancu batériovým článkom e-kolobežiek.

Riešenia druhej životnosti sú udržateľnejšie ako recyklácia a pri využití v e-kolobežkách ako celku majú ich batérie najväčšie možnosti opätovného využitia, pretože aj po niekoľkých stovkách nabíjacích cyklov majú stále viac ako 80 % kapacity. Špičkový výkon batérií už nestačí na prevádzku kolobežky, ale jednotlivé články, z ktorých sa skladá batéria, majú stále plnú kapacitu na udržanie nabitia. Batériové články sa môžu znovu zapuzdriť a integrovať do napájacích bánk napríklad na nabíjanie mobilných telefónov, ventilátorov alebo svietidiel a môžu poskytovať úplne novú životnosť.

Lawrence Leuschner, spoluzakladateľ a generálny riaditeľ spoločnosti TIER, hovorí: „Sme veľmi radi, že spolupracujeme so spoločnosťou Nunam na vývoji udržateľného spôsobu opätovného používania našich cenných batérií, a to aj potom, čo v našich elektrických vozidlách poskytli dlhoročnú službu.

Udržateľnosť je jednou z našich základných hodnôt a pozeráme sa na ňu holisticky. Okrem zreteľného environmentálneho prvku sa chceme zamerať aj na sociálny pilier udržateľnosti a podporiť znevýhodnené spoločenstvá v Indii pomocou našich riešení batérií druhej životnosti.“

Darshan Virupaksha, spoluzakladateľ spoločnosti Nunam, povedal: „Sme nadšení, že môžeme spolupracovať so spoločnosťou TIER a využívať možnosti, ktoré zabezpečí opätovné využitie jej veľkej flotily e-kolobežiek pre ďalšie zariadenia.  Spolu so spoločnosťou TIER chceme prispieť k tomu, aby sa exponenciálny rast batérií v sektore e-kolobežiek stal pozitívnym katalyzátorom v každej etape ich životného cyklu, najmä v druhej etape životnosti. Myslíme si, že je to obrovská príležitosť pre spoločnosť a životné prostredie, ktoré sa môžu ešte viac rozvinúť, keď sa opätovné použitie stane ústredným prvkom vychádzajúcim z filozofie dizajnu v oblasti elektrickej mobility a jej batérií.“

Spoločnosť Nunam demontuje články z použitých batérií e-kolobežiek a testuje prevádzkyschopnosť jednotlivých článkov nabíjaním a zisťovaním, či sú schopné udržať nabitie. Články, ktoré prejdú testovaním, sú určené na použitie ako energetické banky na zabezpečenie veľmi potrebného zdroja – elektriny a energie, čo môže podporiť rozvoj znevýhodnených komunít na indickom vidieku.

Nové partnerstvo je najnovší krok, ktorý spoločnosť TIER prijíma vo svojom záväzku v zmysle udržateľnosti a cirkulácie. Vo februári tohto roku oznámila spoločnosť TIER svoje partnerstvo so spoločnosťou Northvolt, popredným inovátorom a dodávateľom udržateľných a vysoko kvalitných batériových článkov a systémov, s cieľom zlepšiť dopad batérií používaných v elektrických vozidlách spoločnosti na životné prostredie. Prvý pilotný projekt sa bude týkať 5 000 kolobežiek TIER vybavených batériami od spoločnosti Northvolt.