Už od pondelka v niekoľkých okresoch Slovenska začína platiť vyhláška hlavného hygienika, ktorá nastavuje nový COVID automat.

Podľa neho teraz platí možnosť pre prevádzkovateľov nastaviť si protokol prevádzky – či to bude bez obmedzenia, pre kategóriu OTP, kompletne zaočkovaní a zároveň sa treba riadiť tým, akú farbu má príslušný okres. Zaujímavé je, že prevádzky sa môžu rozhodnúť aj tak, že napr. doobeda sú otvorení pre všetkých a večer len pre zaočkovaných. Musia len dodržať to, aby sa tieto skupiny ľudí nemiešali. Platí to pre gastro-prevádzky, fitness centrá, wellness, kúpaliská, masové udalosti a pod.

Otázka teraz je, ako prevádzkovatelia budú kontrolovať to, že ich návštevníci majú platný Európsky COVID preukaz v prípade, že sa rozhodnú napr. pre kategóriu zaočkovaných.

Aplikácií je veľa

Zisťovali sme rôzne aplikácie, ktoré sú už na toto pripravené a používajú sa v zahraničí. A našli sme ich naozaj veľa. Prakticky každá krajina v Európe má svoje riešenie, čo je z nášho pohľadu kontraproduktívne. Veď stačilo vyvinúť jedinú aplikáciu pre celú Európu a k tomu nastaviť jazykové moduly. Možno ešte súbor mierne odlišných pravidiel, ktoré platia v danej krajine. Ale nie, každá krajina potrebuje mať niečo iné – v poriadku, každá krajina bude mať teda svoju aplikáciu.

Na Slovensku vyvíja štátne aplikácie štátna akciová spoločnosť SlovenskoIT so sídlom v Košiciach. Tá stojí aj za aplikáciou GreenPass a tiež existuje aplikácia OverPass, ktorá je však zatiaľ určená len pre štátne kontrolné orgány, nie pre verejné použitie u prevádzkovateľov. Zatiaľ teda aplikáciu OverPass nie je možné si nainštalovať a používať, ale je veľa iných, ktorá sa dajú.

Zdroj: TOUCHIT.sk
Overenie Európskeho COVID preukazu pomocou českej aplikácie čTečka

Samozrejme, môže vzniknúť podozrenie, čo presne sa posiela v rámci danej aplikácie povedzme od takejto treťej strany. Inými slovami, aká je ochrana osobných údajov pri použití aplikácie. Pri našom prieskume sme sa tak sústredili na také aplikácie, za ktorými stoja overené autority ako je napr. Ministerstvo zdravotníctva Českej republiky.

Aplikácia čTečka je pomerne jednoducho použiteľná a existuje pre svet iOS a Android.

Tu treba ešte upozorniť, že podľa českých pravidiel je platnosť očkovacieho certifikátu 9 mesiacov od druhej dávky a podľa slovenských 12 mesiacov. Môže sa teda stať, že pre tieto prípady aplikácia vyhlási, že certifikát je neplatný, hoci na Slovensku ešte platný je.

Podobne funguje napr. aj belgická aplikácia CovidScanBE

Nemecká aplikácia CovPass pritom umožňuje využiť aj nové mobilné telefóny Huawei v rámci obchodu AppGallery.

A máme prípady, kedy prevádzkovateľ nemá mobilný telefón alebo jednoducho si nechce inštalovať do mobilného telefónu žiadnu ďalšiu aplikáciu. Existuje riešenie, ktoré sa dá použiť napr. aj ako webová aplikácia na počítači, s tým, že QR kód si v tomto prípade načítate pomocou webovej kamery. Ide o aplikáciu Gesundheit.gv.at, ktorá je na použitie naozaj jednoduchá.

Webová aplikácia na overenie Covid preukazu

Máme aj slovenskú aplikáciu?

Ale áno, máme ju, podľa našich informácií je OverPass Special pre verejné použitie už v aplikačných obchodoch a táto aplikácia mala by byť k dispozícií v najbližších dňoch. Informovali sme sa priamo vo firme SlovenskoIT a zistili sme, že táto aplikácia bola v skutočnosti vyvinutá zhruba v dobe, kedy sa vyvíjala aplikácia GreenPass a teraz ešte prebiehalo testovanie tak, aby spľňala podmienky nového COVID automatu.

Prečítajte si aj

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.