Je to bežná prax nielen pre novinárov – dôležitý rozhovor si nahráte a neskôr je vhodné ho preniesť aj do textovej podoby. Ideálne bez roboty.

Aj so základnou výbavou

Áno, dá sa to veľmi jednoducho, dnes má každý smartfón a to je aj zvukový záznamník so zabudovaným mikrofónom. Následne si nahrávku pustíte a pekne ručne ju prevediete do textovej podoby. Takto to robíme v redakcii niekoľko rokov.

Externý mikrofón

Ale dá sa to aj lepšie, modernejšie. My sme vyskúšali externý stereofónny mikrofón ZOOM Am7 pre Android, ktorý stojí mierne pod 100 eur a to vo variante pre Android s USB-C pripojením a iOS pre Lightning port. Ako sme zistili, tento mikrofón je oveľa lepší ako zabudovaný mikrofón hlavne v teréne. A to je aj najčastejší spôsob, kde robíme takéto nahrávky. Súčasťou je aj protiveterná clona a to je veľmi účinné riešenie hlavne vonku za vetra.

Zoom Am7
Zoom Am7 a možnosti jeho nastavovania

Používanie je jednoduché, stačí stiahnuť príslušnú aplikáciu do telefónu, pripojiť mikrofón pomocou konektora USB-C a nahrávať. Ak niečo meniť v predvolených nastaveniach, tak potom úroveň vstupnej hlasitosti. Samotnýmikrofón má tiež potenciometer na nastavenie citlivosti, je tu výstup na kontrolu cez slúchadlá a možnosť natočenia mikrofónu do správneho smeru.

Zoom Am7
Zoom Am7 sa dá používať s výbornou mobilnou aplikáciou

Tento mikrofón dosiahne výborné výsledky napr. v prípade, ak je položený na stole. Ideálny je potom podstavec na smartfón tak, aby mikrofón smeroval k ústam rozprávajúceho. Rovnako veľmi dobré výsledky sme dosiahli aj pri nahrávaní prezentujúceho po skončení tlačovej konferencii a v rámci priestoru na individuálne otázky. Toto nahrávanie so zabudovaným mikrofónom v smartfóne je obyčajne výrazne poznačené okolitým šumom, tu to bolo veľmi dobre použiteľné.

Zoom Am7
Zoom Am7 má pripojenie cez USB-C alebo Lightning port

Tipy na dobré nahrávanie

Bez ohľadu na to, aký mikrofón si vyberiete, nezabudnite, že výslednú kvalitu záznamu máte do veľkej miery pod kontrolou práve vy. Takto postupujete:

  • Ak je to možné, nahrávajte v tichom prostredí s čo najmenším hlukom.
  • Vyslovujte otázky zreteľne, bude to tak robiť aj ten, ktorého sa pýtate. Hovorte radšej pomalšie.
  • Neskáčte do reči. Ideálne je, aby vždy hovoril len jeden respondent.
  • Snažte sa, aby ste vy aj respondent hovorili priamo do mikrofónu. Pozor na otáčanie hlavy. Aj prikyvovane hlavou je v nahratej reči počuť.
  • Nastavte najvyššiu možnú kvalitu záznamu v zariadení. Výsledný súbor bude síce väčší, ale oplatí sa to.
  • Pozor na vplyv vetra. Ak nemáte protiveternú ochranu, bude nahrávka na vetre takmer nepoužiteľná
  • Ideálne je, ak má každý z hovoriacich svoj vlastný mikrón a záznamové zariadenie.
  • Vo väčšine prípadov vám postačí zvukový záznamník, ktorý máte v telefóne. Ak to s nahrávaním rozhovorov myslíte vážne, odporučiť mobilnú aplikáciu Easy Voice Recorder v bezplatnej verzii alebo platenú verziu Pro za 3,99 eur.

Prevod nahratého zvuku do textovej podoby (v slovenčine)

Tak toto je už trochu komplikovanejšia úloha, ale dá sa to. Ide o službu Beey.io.

Beey prepíše nahraté zvukové ale aj video súbory za niekoľko minút. Vie niekoľko jazykov a medzi nimi je aj slovenčina. Službu si môžete po registrácii vyskúšať zadarmo s 30-minútovým kreditom. Teda nahrávku do 30 minút takto spracujete. Ďalší kredit si môžete dobiť kreditnou kartou priamo v aplikácii. Hodina prepisu stojí v prepočte 7,26 eur.

My sme vyskúšali túto službu a konštatujeme, že to funguje, ale musíte mat naozaj dobrú nahrávku. Žiadne mrmlanie, prekrikovanie sa, vysokú šum by tu nemal byť a žiaľ je pravda, že rúško znižuje zrozumiteľnosť hlasu.

Beey.IO
Služba Beey.IO pri preklade nahratého zvuku

Spracovávali sme nahrávku, ktorú sme realizovali pri našom rozhovore s Ministrom hospodárstva, Richardom Sulíkom o vodíkovej stratégii Slovenska a táto služba nám pomohla. Bol to 20 minútový rozhovor, spracovali sme ho asi za pol hodinu do finálnej podoby. Určite nemožno službu Beey.io použiť ako výhradné riešenie. Ak ste boli osobne na nahrávaní, viete o čom to bolo a ľahko môžete kontrolovať výsledok. Tam, kde sa Beey.io netrafí sa v prostredí tejto webovej služby ľahko nastavíte a originál zvuku si prehráte. Následne opravíte strojový preklad priamo v editore Beey.io a postupujete ďalej.

Vaše nahrávky sú tam kde sa prihlásite

Beey.io je cloudová služba, teda ako prvé potrebujete zvukový súbor preniesť na cloud. Následne sa spracovávanie niekoľko minút a poskytne výsledok. Ten sa dá preniesť do Wordu alebo cez schránku kam len chcete. Služba sa snaží rozpoznávať rečníkov, obyčajne ich rozpozná viac ako ich v skutočnosti bolo.

Beey.IO
Aplikácie v rámci portálu Beey.IO

Beey.io dokáže aj vytvoriť titulky k videu. Aj tu sa dajú chyby opraviť a exportovať titulky vo formáte SRT alebo VTT. Napríklad česká televízia DVTV používa titulky Beey.

Zoom Am7
Vo vertnom prostredí nezabudnite na príslušnú clonu, keď aj z umelej hmoty

Aj pre tímy

Beey.io môže byť dobré riešenie na zdieľanie obsahu stretnutí, on-line mítingov a celkovo spoluprácu v tíme. Rozhodne odporúčame vyskúšať a zistíte, na koľko je to presné. Naozaj 100 % prepis neočakávajte ale pri dobrej nahrávke to ušetrí tak polovicu času.

Zdroj: vlastné. Beey

Prečítajte si tiež

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.