Na webe nájdete vraj takmer všetko. Najmä ak to vôbec nehľadáte. Aj tak sa možno webový priestor občas podobá vašej truhle s vecami na povale alebo škatuli na všetko. Surfovali sme na internete naozaj veľa a narazili na tieto zaujímavé stránky. Nemusíme však zdôrazňovať, že presne toto sme nehľadali. Avšak zaujali nás natoľko, že chceme, aby ste o nich vedeli aj vy a stránky vám boli na úžitok.

Stránka stars.chromeexperiments.com je absolútne špičková. Ukáže vám, ako vyzerá naša slnečná sústava a známy vesmír. Najlepšie je nechať si animáciu vesmíru prehrať automaticky a s krátkym komentárom. Získate predstavu o jeho veľkosti a vzdialenostiach, napríklad v porovnaní dĺžky letu bežným lietadlom medzi hviezdami. Zabudnite na hodiny a dni, tu sa bavíme o rokoch. Stránka je vhodná aj ako sebareflexná terapia o vlastnej dôležitosti. Špeciálne pre jedincov, ktorí sa nemôžu zbaviť nutkania, že svet sa točí okolo nich. Pozrite si okolo čoho sa svet vlastne točí a pošlite ďalej.

Ako je možné, že niektoré štáty sú na mape sveta také obrovské a iné také maličké? Odpoveď je, skreslením mapy a použitej mierky v Mercatorovom zobrazení. Čím je zobrazenie ďalej od rovníka, tým je interpretácia mierky nepresnejšia. Presvedčiť sa o tom môžete na webe thetruesize.com, ktorý zobrazuje zemeguľu roztiahnutú do obdĺžnika. Do vyhľadávacieho poľa napíšte krajinu, tá sa vyznačí a potom ju potiahnite na iné miesto na svete. Razom budú niektoré štáty menšie. Potiahnite Slovensko nad Grónsko a uvidíte, čo sa stane.

Máte radšej niečo kreatívne? Stránka weavesilk.com vám pomôže nakresliť rôzne krivky so špirálovitým a zrkadlovým efektom. Stačí robiť pohyby myšou. Jednoduchá a zároveň veľmi efektná webová aplikácia, vhodná napríklad na tvorbu abstraktných pozadí na plochu. Vyskúšajte, zapáči sa vám. Silk nájdete aj pre iPad a iPhone.

Počuli ste už o Giphy? Asi áno, ak používate na smartfóne klávesnicu s týmto doplnkom. Môžete posielať animované obrázky GIF ako reakciu. Animácie vyhľadáte podľa kľúčových slov a následne si nejaké vyberiete. Vďaka stránke giphy.com sa dá služba a obrázky z nej použiť aj na počítači. Vyhľadáte, stiahnete a pošlete napríklad emailom.

Práca s farbami na webe alebo v tlačených materiáloch znie lákavo, no všetko treba aj správne nakombinovať. Služba colorizer.org pomôže so správnym výberom farby a ukáže vám pohľad na zobrazenie textu v rámčeku. Základ takmer každého prvku na webovej stránke. Na výber je nielen RGB, ale aj množstvo iných schém. Napríklad CMYK, HSV alebo YPbPr. Každé nastavenie má svoju hodnotu, ktorú potom môžete zapísať v prípade kódu alebo vyhľadať vo vašom grafickom programe na dosiahnutie rovnakej farby ako ste si vybrali na tejto stránke. Podobná služba je aj na adrese coolors.co.

Editor priamo v prehliadači. Nie je to novinka a určite nejaký poznáte. Webová aplikácia na stránke www.writeurl.com ponúka editor, na ktorom môžete pracovať viacerí. Žiadne registrácie, stačí navštíviť stránku a stlačiť tlačidlo na písanie nového dokumentu. Výsledok sa dá exportovať v HTML alebo DOC formáte.

Potrebujete zistiť, ako rýchlo sa načíta vaša stránka z rôznych kútov sveta? Nástroj tools.pingdom.com vám pomôže zanalyzovať rýchlosť načítania kompletnej stránky a poukáže aj na iné štatistiky. Je to vhodný spôsob overiť si napríklad aj to, ako rýchlo sa načítajú stránky vašej konkurencie.

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.