Viacero firiem ponúka svoje riešenia technológie pre sledovanie pohybu očí. Tobii spúšťa iniciatívu za vytvorenie univerzálneho štandardu.

Spoločnosti Tobii, Microsoft, Intel a EyeTech DS spojili sily, aby vytvorili nový USB Human Interface Device (HID) štandard. Cieľom je, aby zariadenia na sledovanie pohybu očí mali ukotvené jasné základné pravidlá a funkcie, podobne ako ďalšie HID zariadenia, ako napríklad počítačové myši, klávesnice, gamepady, touchpady, atď.

Štandardizácia je dobrá pre výrobcov hardvéru, vývojárov softvéru, ako aj pre koncových zákazníkov. Výrobcovia budú presne vedieť, aké vlastnosti a funkcie sa od ich zariadenia očakávajú, vývojári budú vedieť s akými funkciami a rozhraniami v zariadeniach môžu vždy počítať, a zákazníci sa môžu spoľahnúť, že produkt od firmy A bude fungovať a pracovať so softvérom viacmenej rovnako, ako produkt od firmy B a C.

Spolupráca Microsoftu je v tomto prípade dôležitá. Windows 10 už umožňuje funkciu Eye Control, pri ktorej môžete ovládať celý operačný systém len očami. A pokiaľ bude Microsoft pracovať s Windowsom 10 ako doposiaľ, vývojári majú k dispozícii stabilnú platformu s obrovskou používateľskou základňou.

Zatiaľ najväčší potenciál pre technológie sledovania pohybu očí sa ukazuje v sprístupnení operačného systému a softvéru ľudom s rôznymi postihnutiami. V tesnom závese sú hry a virtuálna realita.

Zdroj: Tom’s Hardware, Tobii

VIDEO: 4 odvetvia, ktoré môžu zmeniť technológie na sledovanie očí

Značky: