Séria Redmi Note 13 tento rok pozostáva z piatich smartfónov, ich výbava je tak riadne pestrá.

Čínska spoločnosť Xiaomi pripravuje pre svojich fanúšikov každý rok smartfóny, ktoré spadajú do viacerých kategórií cenou aj výbavou. Výrobca tak vie osloviť aj náročných používateľov, ktorí si už teraz brúsia zuby na globálne predstavenie modelového radu Xiaomi 14. Milovníci lacných telefónov, ktorí hľadajú dobrý pomer cena/výbava však už svoje novinky objavili, keďže séria Redmi Note 13 je oficiálne predstavená.

Tohtoročná séria cenovo dostupných smartfónov na globálnom trhu zaujala mnohých. Dôvodom je najmä predstavenie až piatich rôznych telefónov, ktoré ponúkajú rôznu výbavu. Na svoje si tak prídu nielen ľudia, ktorí nechcú za telefón zaplatiť viac ako približne 200 eur, ale aj fanúšikovia skvelých fotomobilov s vysokým výkonom. A toto je TOP 5 funkcií a súčastí výbavy, ktoré séria Redmi Note 13 priniesla tento rok.

200 Mpx fotoaparát vo výbave Pro modelov

Hlavným lákadlom modelového radu Redmi Note 13 bude určite 200 Mpx fotoaparát prítomný v až troch smartfónoch série. Všetky modely s prívlastkom Pro, teda Redmi Note 13 Pro, Note 13 Pro 5G aj Note 13 Pro+ 5G prichádzajú s 200 Mpx fotoaparátom vo výbave, vďaka ktorému zahviezdili aj v rebríčku fotomobilov DxOMark.

Najlepšie vybavený model, teda Redmi Note 13 Pro+ 5G, obsadil v kategórii high-end smartfónov v DxOMark (modeloch v cenovej kategórii od 400 do 600 amerických dolárov) celkovo siedmu priečku. Hneď v závese je možné nájsť aj model Redmi Note 13 Pro 5G, ktorý je na ôsmej priečke. Tu ale treba spomenúť, že ak by sme brali do úvahy slovenskú cenu telefónu, posunul by sa do nižšej cenovej kategórie od 200 do 400 dolárov. V tejto kategórii by tak s prehľadom obsadil 1. priečku.

Redmi Note 13 Pro 5GZdroj: TOUCHIT
Redmi Note 13 Pro 5G

Ak teda hľadáte tento rok prémiový fotomobil, séria Redmi Note 13 ponúka najmä v Pro modeloch skvelý 200 Mpx fotoaparát. Telefóny pritom nie sú ani príliš drahé a ak sa chcete pozrieť na reálne snímky vytvorené takýmto fotoaparátom, pozrite sa aj na našu recenziu. V rámci fototestu môžete vidieť, ako sa telefónu Redmi Note 13 Pro 5G darilo v našich podmienkach.

Zvýšená odolnosť voči vode a prachu

Vyššia odolnosť voči vode a prachu je zatiaľ stále súčasťou drahších a prémiových modelov. Xiaomi však IP certifikáciu prináša aj do lacnejších modelov a výnimkou nie je ani séria Redmi Note 13. Všetky modely pritom disponujú certifikáciou na úrovni IP54, pričom jeden model je milou výnimkou. Najlepšie vybavený smartfón série, teda Redmi Note 13 Pro+ 5G, prichádza s certifikáciou IP68. Nejaký ten dážď či voda vo vašom okolí, vám problémy nespôsobí.

Redmi Note 13 Pro 5GZdroj: TOUCHIT
Redmi Note 13 Pro 5G

O vyššiu odolnosť aj v nižšom segmente sa dnes pokúša viacero výrobcov. Xiaomi však ponúklo lepšiu odolnosť voči vode a prachu v rámci všetkých smartfónov lacnej série Redmi Note 13. Tu však treba spomenúť, že najlacnejší model série pritom stojí len 199 eur a IP certifikácia je tak milým prekvapením výbavy.

Displeje sú výraznou prednosťou série

Modelový rad Redmi Note 13 je pestrý aj displejmi, ktoré telefóny ponúkajú. Vo všetkých prípadoch ide ale o 6,67-palcové displeje so 120 Hz rozlíšením, len s niekoľkými úpravami. Model Redmi Note 13 Pro+ 5G, ako najlepšie vybavený model série, prichádza so zakriveným displejom. Túto súčasť výbavy však Xiaomi doteraz šetrilo najmä pre prémiový rad vlajkových telefónov. S príchodom série Redmi Note 13 sa to ale mení a telefón so zakriveným displejom si môžete kúpiť aj v nižšej cenovej kategórii.

Redmi Note 13 Pro 5GZdroj: TOUCHIT
Redmi Note 13 Pro 5G

Čo je však skvelou správou, takmer všetky modely série ponúkajú aj čítačku odtlačkov prstov v displeji. Výnimkou je len jeden model, teda Redmi Note 13 5G. Všetky ostatné modely už môžu profitovať aj z výhod čítačky odtlačkov prstov v displeji, teda aj z možnosti monitorovať váš tep z palca. Túto funkciu vám odporúčame vyskúšať, aj keď prináša len orientačné údaje, ide o skvelú vychytávku.

Ochrana displeja v podobe Corning Gorilla Glass

Modelový rad Redmi Note 13 prináša vylepšenia vo viacerých oblastiach. Medzi tie, ktoré sú však výrazné, je možné zaradiť odolnosť telefónov a tiež vylepšenie displejov. Ochrana Corning Gorilla Glass spája tieto dve domény telefónov a s nejakou tou ochranou už prichádza každý model série. Najnižšou ochranou v sérii je tak Gorilla Glass 3 v prípade modelu Redmi Note 13.

Redmi Note 13 Pro 5GZdroj: TOUCHIT
Redmi Note 13 Pro 5G

Modely Redmi Note 13 5G, Note 13 Pro a Note 13 Pro 5G prichádzajú s ochranou Gorilla Glass 5. A s najlepšou ochranou displeja, ktorá je už hodná aj vlajkovej lode, prichádza Redmi Note 13 Pro+ 5G. V tomto prípade ide o ochranu na úrovni Gorilla Glass Victus, čo je zvyčajne súčasťou prémiových modelov s vyššou cenou. Xiaomi tak so sériou Redmi Note 13 myslelo aj na odolnosť telefónov, čo ocenia najmä menej opatrní používatelia.

Rýchlonabíjanie je prémiovou súčasťou série Redmi Note 13

Nabiť si telefón už v priebehu pár minút nie je dnes ničím nezvyčajným, najmä v segmente drahších telefónov. Séria Redmi Note 13 však ani zďaleka nepatrí do segmentu drahších telefónov, keďže za najlacnejší zaplatíte už 199 eur a najdrahší stojí 439 eur. Výber medzi nimi je pestrý, no rýchlonabíjanie nájdete v každom z nich. Modely bez prívlastku Pro, teda Redmi Note 13 v 4G aj 5G verzii ponúkajú 33 W nabíjanie. Redmi Note 13 Pro v 4G a 5G verzii zasa stavil na 67 W nabíjanie a najlepšie vybavený Note 13 Pro+ 5G až na 120 W nabíjanie.

Redmi Note 13 Pro 5GZdroj: TOUCHIT
Redmi Note 13 Pro 5G

Vďaka rýchlemu nabíjaniu dokážete batérie telefónov nabiť už v priebehu niekoľkých desiatok minút, pri 120 W nabíjaní by vám plné nabitie 5000 mAh batérie malo trvať približne 20 minút. Nabíjacie adaptéry, rovnako ako aj nabíjací kábel, sú už štandardne súčasťou balenia, tak ako to má Xiaomi vo zvyku.

Toto však nie je všetko, čo Xiaomi vo svojej sérii smartfónov strednej triedy ponúka. Modelový rad Redmi Note 13 obsahuje nielen lacnejšie modely s niekoľkými kompromismi, ale aj lacné fotomobily s rýchlym nabíjaním. Všetky sú navyše dostatočne odolné a vďaka veľkému výberu veríme, že si z neho vyberú mnohí. Všetky tieto smartfóny nájdete aj na stránke mi-store.sk, kde sa o nich môžete dozvedieť viac.

Zdroj: vlastné

Prečítajte si aj:

Katarína Šimková

Katarína Šimková
Smartfóny, nositeľná elektronika či produkty inteligentnej domácnosti, zaujímam sa o všetko, čo i len okrajovo súvisí s technológiami.