AOSMark hodnotí výrobcov smartfónov na základe ich histórie aktualizácií.

Jeden z najvýraznejších rozdielov medzi smartfónmi so systémom Android a iPhonmi spočíva v softvérovej podpore. iPhony sa tešia niekoľkoročným aktualizáciám operačného systému iOS, v prípade Androidu je situácia o poznanie horšia. Vlajkové lode majú obvykle 2-ročnú podporu, mnohé zariadenia strednej a nižšej triedy sa nedočkajú ani toho.

Preto vznikol portál AOSMark, ktorý hodnotí výrobcov smartfónov so systémom Android na základe toho, ako aktualizovali ich smartfóny v minulosti. Každý výrobca môže získať hodnotenie od 0 do 6, pričom vyššie číslo znamená dlhšiu podporu jednotlivých zariadení. Na webe aosmark.com si môžete okrem tabuľky výrobcov pozrieť aj konkrétne zariadenia s najdlhšou podporou alebo využiť funkciu vyhľadávania, aby ste si skontrolovali aktuálnu verziu systému Android pre váš smartfón. K dispozícii je tiež zoznam všetkých zariadení, ktoré ponúkajú Android 9.0 Pie od výroby, alebo už získali aktualizáciu na najnovšiu verziu.

Nie je náhoda, že na čele rebríčku je Google. Výborné umiestnenie dosiahol aj OnePlus a Nokia, ktorá sľubovala nadštandardnú softvérovú podporu už v dobe svojho návratu na trh. Silnú pozíciu má tiež Sony, ktoré sa o svoje telefóny stará v posledných rokoch ukážkovo.

Myšlienka portálu AOSMark je výborná, jeho hodnotenia sú však do určitej miery skreslené. Týka sa to najmä najväčších výrobcov, ktorí majú v portfóliu obrovské množstvo zariadení rôznych kategórií. Príkladom je napr. Huawei alebo Samsung. Títo výrobcovia v prípade vlajkových lodí ponúkajú obvykle 2 veľké aktualizácie. V segmente lacnejších smartfónov však vydávajú menej aktualizácií, čo sa logicky prejaví aj na nižšom celkovom skóre.

AOSMark tiež neberie do úvahy pravidelné bezpečnostné aktualizácie alebo vylepšovanie funkcií telefónu mimo veľkých aktualizácií systému Android. Do budúcnosti by sme tiež privítali možnosť zobrazovať skóre na základe zadaných filtrov, ako je napr. cenová kategória telefónov.

20 najlepších výrobcov z hľadiska aktualizovania smartfónov podľa AOSMark. Obrázok si môžete zväčšiť kliknutím naň. Všimnite si aj funkciu vyhľadávania v spodnej časti

Zdroj: aosmark

Prečítajte si aj:

Android 9 Pie v praxi

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit