Skladacím telefónom z rodiny Galaxy Z sa na Slovensku podľa Samsungu celkom darí. Na slovenskom a českom trhu sa predalo zatiaľ 12-tisíc skladacích telefónov tejto značky. Skladačky tak nahradili rad Galaxy Note.

Po menej ako roku tak Samsung prichádza na trh s novinkami: Tabletotelefón Galaxy Z Fold4 a skladacie Véčko s ovládaním len jednou rukou Galaxy Z Flip 4.

Galaxy Z Fold4, Flip4, Watch5, Buds2 ProZdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
Predstavené novinky z Galaxy Unpacked 2022 pekne pokope – skladačky, hodinky a slúchadlá

Aké sú novinky? No radikálna zmena to nie je, zmeny sú skôr pod kapotou. Z vonkajšieho pohľadu sa na prvé videnie starší a nový model skladačky veľmi podobajú. Osobne si myslíme, že radikálna zmena príde na budúci rok a to už skladačky budú mať všetky veľké značky.

Nový rad Galaxy Z telefónov je vybavený 4 nm procesorom Snapdragon 8 Gen 1 a to dáva potenciál na využitie náročných operácií ako je napr. umelá inteligencia.

Z Fild4 a Z Fold4Zdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
Displeje na Galaxy Z Flip4 (vľavo) a Z Fold4 (vpravo) majú teraz lepší pomer strán

Galaxy Z Flip4

Na predstavení tohto telefónu sme videli množstvo farebných verzií. Ide o tzv. Bespoke edíciu, ktorá naozaj hýri farbami a zahŕňa celkovo až 75 farebných verzií. Na našom trhu bude dostupná len čierna, zlatá, modrá a purpurová farebná úprava.

Galaxy Z Flip4Zdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
Galaxy Z Flip4 v plnej kráse a farebných verziách. Všimnite si iný tvar objektívov

Z Flip4 je kompaktný telefón, aj po otvorení je veľmi tenký. V zloženom stave má na výšku len 84,9 mm (o 1,5 mm menej ako prechádzajúca verzia). V otvorenom stave je o 0,3 mm tenší a 0,8 mm nižší ako to bolo v prípade predchádzajúceho Z Flip3.

Galaxy Z Flip4Zdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
Galaxy Z Flip4 je tenký aj pri zatvorenom stave

Výrobca výrazne posilnil prácu s predným displejom. Ide o to, aby ste telefón museli čo najmenej otvárať pri bežných činnostiach. Teraz pomocou tohto displeja nielen telefonujete, vidíte SMS, správy zo sociálnych sietí, zmeškané hovory, ale tiež realizujete fotografie s ďalším nastavením a natočíte si aj video. Pribudla možnosť ovládať zariadenia z inteligentnej domácnosti prepojené v rámci systému SmartThings. Pre troch ľudí, ktorým najčastejšie voláte, si môžete vytvoriť rýchlu voľbu pomocou vlastných ikon.

Galaxy Z Flip4
Toto všetko dokáže zobraziť Z Flip4 na prednom displeji

Fotoaparáty sú vylepšené pomocou umelej inteligencie. Fotosnímač teraz dostáva o 65 % viac svetla a to znamená veľmi dobré fotografie aj pri zníženej úrovni svetla. Fotografiu zachytíte pri rôznom uhle otvorenia displeja. S výhodou využijete, že Z Flip4 má vlastne integrovaný statív, keď ho otvoríte do tvaru písmena L. Novinkou je aj to, že Z Flip4 teraz môžete držať v ruke ako klasickú videokameru a natáčať videá aj takto. Aj v tomto prípade funguje Auto Framing, teda zorný uhol pri snímaní obrazu sa prispôsobuje podľa toho, koľko ľudí je pred kamerou, a to tak, aby sa do obrazu zmestili všetci.

Galaxy Z Flip4
Výbornou vlastnosťou je možnosť nastaviť Z Flip4 do tvaru písmena L. Takto vzniká integrovaný statív pre telefón

Najviac poteší asi zvýšená kapacita batérie, konkrétne o 300 mAh (na 3700 mAh). To by malo predĺžiť čas práce s týmto telefónom o ďalšie 3 hodiny. V prípade Galaxy Z Flip3 to bola jedna z našich výhrad – krátka doba práce na batériu. Z Flip4 má navyše rýchlejšie 25 W nabíjanie.

Ohybný displej je teraz vylepšený, jeho citlivosť na dotyk je zvýšená aj v mieste ohybu. Samotný pánt je tenší a displej má obnovovaciu frekvenciu od 1 do 120 Hz. Odolnosť voči vode je stále IPX8, pokojne môžete tento telefón používať aj počas dažďa.

Galaxy Z Flip4
Selfie s hlavným objektívom nie je pre Z Flip4 žiadny problém, Využije sa na to predný displej

Hlavné zlepšenia Z Flip4:

  • Flex Camera umožňuje natáčať vlogy bez pomoci ďalšej osoby
  • Vylepšené ovládanie pomocou vonkajšieho displeja
  • Batéria s väčšou kapacitou a rýchlejšie nabíjanie
  • Menšie rozmery telefónu
  • Výkonnejší 4 nm procesor
  • Vylepšený displej s vyššou svietivosťou a meniteľnou frekvenciou od 1 do 120 Hz
  • Odolnejšie materiály tela telefónu
  • Lepšie fotografie

Galaxy Z Fold4

Tento skladací tabletotelefón s ohybným displejom bude dostupný v troch farbách: čierna, šedozelená a béžová. Predný displej je teraz o 2,7 mm širší, pričom výška telefónu sa o 3,1 mm zmenšila. Z Fold4 má nižšiu hmotnosť, a to 263 gramov. Výrobca ešte viac prekryl selfie kameru v otvorenom displeji a tento displej je teraz o 3 mm širší.

Galaxy Z Fold4Zdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
Galaxy Z Fold4 má vylepšený pomer strán a modernejší displej

V otvorenom stave má displej uhlopriečku 7,6 palca a tento displej má význam hlavne v prípade multitaskingu – teda spustenia viacerých aplikácií naraz. Teraz sa na multitasking používa tzv. panel úloh (Task Bar). Na displeji si môžete zobraziť 3 aplikácie a medzi nimi môžete prepínať a vymieňať si informácie. Jas displeja bol zvýšený na 1000 nitov, opäť sa zlepšila citlivosť v mieste dotyku a jeho obnovovacia frekvencia je od 1 do 120 Hz.

Rovnako existuje spôsob, keď z ľubovoľnej strany hrany displeja potiahnete dva prsty a hneď sa vám zobrazí rozhranie na zobrazenie ďalšej aplikácie. Galaxy Z Fold4 je kompatibilný s dotykovým perom a dobrá správa je, že obal predávaný spolu s týmto perom je tenší.

Galaxy Z Fold4
Multitasking v Galaxy Z Fold4 je oveľa jednoduchší pomocou nového task baru

Obrovské zlepšenie nastalo v prípade fotografovania, tento telefón zdedil fotoaparáty zo systému S22+. Znamená to, že je tu 50 Mpx dual pixel kamera, ďalej 12 Mpx ultraširokouhlá kamera a vylepšený je aj teleobjektív. Ten má rozlíšenie 10 Mpx a umožňuje 30-násobný SpaceZoom (z toho je 3-násobný optický).

Okrem toho je tu lepšie zamaskovaná Cover kamera s rozlíšením 10 Mpx a 4 Mpx predná kamera. S Galaxy Z Fold4 tak ľahko urobíte efektné nočné fotografie ako aj fotografie s priblížením a fotoaparát veľmi rýchlo zaostruje.

Galaxy Z Fold4Zdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
Zlepšenie, na ktoré sa najviac tešíme – poriadne fotoaparáty na Galaxy Z Fold4 s DualPixel snímačom

Veľmi oceňujeme aj priamu spoluprácu Samsungu s firmami ako je Microsoft alebo Google, keďže ich softvérové nástroje sú presne prispôsobené na typ displeja, aký používa Z Fold4. Takto sa potom využije priestor na displeji naplno.

Kapacita batérie je v prípade Z Fold4 na hodnote 4400 mAh. Ochrana voči vode je IPX8, displej je Super AMOD 2X a ochrana Corning Gorilla Glass Victus+.

Galaxy Z Fold4Zdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
Galaxy Z Fold4 s vylepšenými materiálmi tela

Hlavné zlepšenia Z Fold4:

  • Rýchlejší multitasking
  • Zlepšený pomer strán displeja
  • Viac zamaskovaná selfie kamera pod displejom
  • Výkonnejší procesor
  • Kvalitnejšie fotoaparáty
  • Nižšia hmotnosť
  • Zvýšení svietivosť
  • Task bar v spodnej časti displeja

Stojí to za to?

Samsung teraz pri skladacích telefónoch ukázal evolučný krok, ktorým zlepšil pravdepodobne najlepšie skladacie telefóny s ohybným displejom na trhu. Tešíme sa, že pridal na kapacite batérie, telefóny sa lepšie držia v ruke, umelá inteligencia podporuje viacero činností a s novým procesorom fungujú telefóny veľmi svižne. Páči sa nám softvérové vylepšenie v prípade Galaxy Z Fold4, konkrétne panel úloh.

Ak sa na to pozrieme reálne, určite sa novinky oplatia kvôli predĺženiu doby práce na batériu. To bol problém predchádzajúcej verzie. Veľký dôvod na to, aby si majiteľ predchádzajúcej verzie skladacieho telefónu nevyhnutne kúpil novinku z hľadiska technických parametrov neexistuje.

Ceny sú totiž nasledujúce: Z Flip4 (8 GB + 128 GB) – 1099 €, Z Flip4 (8 GB + 256 GB) – 1159 €, Z Flip4 (8 GB + 512 GB) – 1279 €. Z Fold4 (12 GB + 256 GB) – 1799 €, Z Fold4 (12 GB + 512 GB) – 1919 €, Z Fold4 (12 GB + 1 TB) – 2159 € (táto verzia je v predaji len na samsung.sk). K zariadeniam dostanete 1 rok poistenia Galaxy Premier Service.

Galaxy Z Fold4Zdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
Galaxy Z Fold4 vo všetkých farebných verziách

Ako teda ušetriť?

Je to v predobjednávkach, kedy platí tzv. bonus a platí to do 25. augusta 2022. Pri výkupe pôvodného zariadenia je k dispozícii bonus v hodnote až do 400 eur u Z Fold4 a až do 300 eur u Z Flip4. Sú tu kľúčové slovíčka „až do“ a to treba vysvetliť. Konkrétne bonus 400/300 eur dostanete ak vrátite vlajkovú loď od Samsungu, Apple alebo Huawei. ak vrátite iný telefón napr. od Xiaomi, bude to 200/150 eur. Detaily sú na stránke www.novysamsung.sk.

Povieme to ešte jasnejšie – cez stránku www.novysamsung.sk dostanete za svoj starý telefón jednak bonus, ale tiež jeho výkupnú cenu. Môže to byť akýkoľvek telefón, pokojne stará tlačidlová Nokia, ktorú máte možno kdesi v zásuvke alebo takýto telefón má niektorý váš známy, prípadne takýto telefón nájdete vyhodený v zbere. Jedinou podmienkou je, že telefón sa bude dať zapnúť, môže byť ale ľubovoľne poškodený.

Pri predobjednávkach je nový Z Flip4 a Z Fold4 zaujímavý aj pre majiteľov predchádzajúcej verzie. Takto môžete získať Z Fold4 len za príjemných 626 Eur alebo Z Flip4 len za 789 Eur.

Galaxy Z Fold4Zdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
Obaly pre Galaxy Fold4

Prémiový servis je super vec, len o tom možno neviete

Tu je podstatné povedať, že od uvedenia Flip3 a Fold4 neuplynul rok a súčasťou týchto telefónov je aj prémiové servis na jeden rok zadarmo. To znamená, že váš telefón môže mať pokojne prasknutý displej či obité rohy. Dáte ho do servisu, zaplatíte len malú spoluúčasť za opravu a opravený telefón potom dáte do výkupu, kde ho preberú ako nepoškodený s maximálnou výkupnou cenou. Je to legálny spôsob na to, ako za nový Galaxy Flip4 a Galaxy Fold4 zaplatiť až smiešne malú cenu. Ak nemáte starý Flip3/Fold3, pozrite sa čo najskôr na stránky s bazárovým predajom telefónov. Je celkom možné, že na tom zarobíte.

Samsung ide po hlavnej konkurencii

A podobne to platí aj pre (nepoškodený) iPhone 13, ktorý má na stránke www.novysamsung.sk vysokú výkupnú hodnotu a v rámci preobjednávky máte bonus 300/400 eur. To sa oplatí ešte viac. Medzi takúto konkurenciu pre Samsung patrí aj Huawei a tiež tu dostanete najvyšší bonus.

Mimochodom, Samsung zjednodušil celý proces udelenia bonusu, teraz sa vlastne stačí registrovať v aplikácii Samsung Members a svoje peniaze dostanete rýchlo.

Aj hodinky ale aj slúchadlá

Samsung okrem toho predstavil aj nové inteligentné hodinky Galaxy Watch5 a Watch5 Pro – opäť je dobrou správou zvýšenie kapacity batérie a predĺženie výdrže. Ukázal aj nové slúchadlá Galaxy Buds2 Pro, ktoré prinášajú hlavne inteligentné ovládanie potlačenia vonkajšieho hluku tak, aby ste mohli so slúchadlami hlasovo komunikovať a pritom sa venovať počúvaniu hudby.

Galaxy Watch5 a Galaxy Buds2 ProZdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
ďalšie predstavené produkty: hodinky Galaxy Watch5/Pro a slúchadlá Galaxy Buds2 Pro

Zdroje: vlastné, Samsung

Prečítajte si tiež

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.