Prečítajte si tie najzaujímavejšie témy uplynulého týždňa.

TOUCHIT VÝBER prináša najzaujímavejšie články, ktoré nájdete na jednom mieste. Pokiaľ vám nejaká dôležitá téma počas ostatných dní unikla, určite ju nájdete v našom redakčnom výbere.

1. Google Earth: Takto sa zmenila Zem za takmer 40 rokov

Google Earth je veľmi užitočná aplikácie pre mobilné zariadenia a počítače. Mnoho používateľov na ňu pravdepodobne zabúda, avšak existujú aj takí, ktorí o nej nevedia vôbec. Earth svojím spôsobom dopĺňa Mapy Google o pokročilé zobrazenie terénu, čiže pokiaľ sa chystáte napríklad do hôr, tak si viete pozrieť 3D model okolia. Presne týmto spôsobom môžete doslova zistiť, aký budete mať na vybranom mieste výhľad. Viac o tejto téme sa dočítate v článku nižšie.

2. Astronómovia našli jednu z doteraz najväčších čiernych dier. Jej hmotnosť sa vymyká ľudskej predstavivosti

V celom známom vesmíre patria čierne diery medzi najzaujímavejšie a zároveň najzáhadnejšie objekty. Čierne diery, podobne ako planéty, nie sú nejaké unifikované telesá a môžu mať veľmi rozdielne veľkosti, respektívne presnejšie hmotnosti. Môžu sa pohybovať od niekoľkonásobku hmotnosti Slnka až po obrovské monštrá v strede galaxií, ktoré sú nazývané supermasívne čierne diery. Viac o tejto téme sa dočítate v článku nižšie.

3. Garmin Forerunner 265: VIDEORECENZIA

Garmin Forerunner 265 sú najnovšie bežecké hodinky strednej triedy značky Garmin. Zároveň ide o prvé hodinky radu Forerunner (spoločne s FR 965) s AMOLED displejom. Práve obrazovka predstavuje kľúčový rozdiel v porovnaní s o niečo lacnejšími hodinkami Forerunner 255. Viac o tejto téme sa dozviete vo videu nižšie.

4. Taliansko zakázalo ChatGPT na 6 mesiacov. Problém má aj Samsung

Taliansky úrad na ochranu osobných údajov aktuálne vydal zákaz na používanie AI ChatGPT od Open AI. Tvrdí, že majú obavy z porušenia ochrany osobných údajov a opatrenie má platiť, „kým ChatGPT nebude rešpektovať súkromie.“ Položme si teraz otázku: Ako AI získala prístup k dátam, ktoré majú byť chránené? Nie je to skôr o hľadaniu odkiaľ boli osobné dáta získané? Web The Guardian priniesol podrobnejšie informácie o celej kauze. Viac o tejto téme sa dočítate v článku nižšie.

5. Motorola Edge 40 Pro: nová vlajková loď

Motorola oznámila uvedenie nového smartfónu Motorola Edge 40 Pro, ktorý vyniká štvornásobne zakriveným dizajnom, procesorom Qualcomm Snapdragon 8 Gen 2, trojitým systémom fotoaparátov s vysokým rozlíšením a batériou s možnosťou ultrarýchleho nabíjania. Súčasťou dodávky je aj 125 W napájací zdroj. Viac o tejto téme sa dočítate v článku nižšie.

Prečítajte si aj: