Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Corolla Cross, nové kompaktné SUV s hybridným pohonom piatej generácie, získala od Euro NCAP najvyššie 5-hviezdičkové hodnotenie. Výsledky nárazových testov a testov účinnosti bezpečnostných systémov Toyota Safety Sense 3. generácie potvrdzujú najvyššiu úroveň aktívnej aj pasívnej bezpečnosti nového kompaktného SUV Toyoty.

Corolla Cross, navrhnutá na platforme TNGA, má mimoriadne tuhú konštrukciu  karosérie a je vybavená najnovšími bezpečnostnými systémami tretej generácie. Nový model vychádza z modelu Corolla, ktorý v roku 2019 takisto získal 5 hviezdičiek. Vozidlo je k dispozícii s hybridným pohonom piatej generácie s výkonom 197 k, založeným na benzínovom motore s objemom 2,0 l. Modelový rad zahŕňa konfiguráciu FWD, ako aj inteligentný pohon všetkých kolies AWD-i.

VYSOKÉ SKÓRE

V nárazových testoch Euro NCAP získala Corolla Cross 85 % za ochranu dospelých pasažierov a 83 % za ochranu detských pasažierov. Úroveň ochrany pre ostatných užívateľov ciest, ako sú psi a cyklisti, bola ohodnotená na 87 %, čo je jedno z najvyšších skóre, ktoré dosiahli autá testované v tomto roku.

V štandardných testoch účinnosti výkonu vybraných systémov dosiahla skóre 82 %. Mimoriadne sa osvedčili testy systému monitorovania únavy vodiča, ktorý získal maximálny počet 1/1 bodov, systémov predchádzania kolíziám, ktoré získali 5,8 zo 6 možných a asistenta udržiavania vozidla v jazdnom pruhu, ktorý získal 3,5 bodu zo 4 možných.

Experti Euro NCAP zhrnuli túto fázu testovania slovami: „Automatický systém núdzového brzdenia Corolla Cross fungoval dobre v testoch predchádzania kolízii s inými vozidlami.“ Na predných a zadných sedadlách je štandardne namontovaný systém upozornenia na nezapnuté pásy a vozidlo je vybavené systémom detekcie únavy vodiča. Asistent udržiavania v jazdnom pruhu jemne koriguje trajektóriu vozidla, ak vybočí z jazdného pruhu, a tiež zasahuje v niektorých extrémne kritických situáciách. Adaptívny tempomat rozpozná najvyššiu povolenú rýchlosť na danej trase a vodič môže sám nastaviť obmedzovač  rýchlosti, alebo umožniť systému robiť to automaticky.

Vysoká úroveň ochrany vodiča, pasažierov a ostatných účastníkov cestnej premávky je výsledkom tuhej konštrukcie karosérie a celého súboru riešení v oblasti pasívnej bezpečnosti,  vrátane karosérie, ktorá účinne rozptyľuje silu nárazu. V kľúčových oblastiach karosérie boli použité ľahké a pevné materiály a konštrukčné prvky sú spojené mnohými prídavnými zvarovými bodmi. K štandardnej výbave patrí osem airbagov vrátane centrálneho airbagu medzi prednými sedadlami, ktorý v prípade kolízie zabraňuje vzájomnému nárazu vodiča a spolujazdca.

NOVÉ BEZPEČNOSTNÉ ŠTANDARDY

Corolla Cross je prvým populárnym modelom Toyoty, ktorý dostal novú generáciu bezpečnostných systémov s názvom Toyota T-MATE. Patrí sem napr. najnovšia online aktualizovaná generácia Toyota Safety Sense (TSS) s Motion 3D kamerou a radarom. Tretia generácia TSS je štandardnou výbavou a obsahuje mnoho nových systémov a funkcií.

Okrem prevencie pred kolíziou s autami idúcimi vpredu, chodcami, cyklistami a motocyklistami zahŕňa predkolízny bezpečnostný systém (PCS). Ak vodič nezabrzdí včas, systém automaticky aktivuje brzdy, aby zabránil zrážke alebo zmiernil jej následky. Systém predkolíznej ochrany po prvýkrát ponúka potláčanie zrýchlenia (Acceleration Suppression) pri nízkych rýchlostiach a asistenciu pri jazde cez križovatky (Intersection Cut-In Traffic Assist), ako aj vylepšenú detekciu vozidiel prichádzajúcich z protismeru (Oncoming Traffic Detection) a asistenta pri odbočovaní v križovatke (Intersection Turn Assist).

Súčasťou štandardnej výbavy je aj systém núdzového zastavenia (EDSS), inteligentný adaptívny tempomat (IACC), systém varovania pred opustením jazdného pruhu (LDA) s asistentom návratu do jazdného pruhu (SC) a asistentom udržiavania vozidla v jazdnom pruhu (LTA), automatické diaľkové svetlá (AHB), rozpoznávanie dopravných značiek (RSA), Driver Attention Detection System (SWS) a Automatic Emergency Call System (eCall). Medzi voliteľné prvky Toyoty T-MATE patrí systém na detekciu prekážok (ICS) s detekciou chodcov, asistent bezpečného vystúpenia (SEA), monitorovanie mŕtveho uhla (BSM) a upozornenie na dopravu za vozidlom (RCTA) s automatickým brzdením.

Značky: