Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Navrhnutá pre šport, vyrobená v špeciálnej továrni, testovaná motoristickými hviezdami. Toyota GR Yaris má všetky atribúty výnimočného hot hatchu na trhu. Prezident japonskej spoločnosti Akio Toyoda  v poslednej fáze výroby na auto osobne dohliadal.

Úplne nový trojvalcový preplňovaný motor s výkonom 261 koní, pohon všetkých kolies  GR-Four, ľahká konštrukcia karosérie, ktorá zaručuje priaznivý pomer hmotnosti k výkonu a špeciálne športové vyladené odpruženie  – to sú najdôležitejšie vlastnosti Toyoty GR Yaris.  Nový hot hatch nie je vyladenou verziou mestského Yarisu  štvrtej generácie, ide o úplne samostatný projekt, postavený na špeciálne navrhnutej platforme. Auto vyvinuli inžinieri tímov  Toyota Gazoo Racing a Tommi Mäkinen Racing. Auto slúži ako homologizačná základňa pre novú generáciu Yarisu WRC.  O modeli GR Yaris sa hovorí, že je to rally auto pre každodennú jazdu.

„V minulosti sme sa usilovali dosiahnuť úspech prispôsobením osobných automobilov motoršportu.  GR Yaris je prvým modelom, ktorý prešiel opačným procesom. Je to auto stvorené na vyhrávanie.  Technológie motoristického športu sú dôležitou súčasťou produkčného vozidla,” hovorí Akio Toyoda.

Prezident spoločnosti Toyota sa už  roky zasadzuje za diverzifikáciu modelového radu tak, aby okrem praktických a ekologických hybridov značka vyrábala aj čoraz viac zaujímavých športových automobilov pre tých, ktorým nekoluje v žilách krv, ale benzín. V roku 2019 debutovala Toyota GR Supra, v tomto roku svet nadchne GR Yaris. Na vznik oboch modelov dohliadal Toyoda osobne.

„Prvýkrát som testoval GR Yaris v Abaširi. Potom som auto skúšal na Higaši-Fudži, na trati Fudži Speedway, v centrále Toyoty, v  Gamagori  a na mnohých iných miestach. Budem na tomto aute pracovať do chvíle, kým ho neodovzdáme zákazníkom,” ubezpečuje A. Toyoda.

Výraz spokojnosti  z GR Yarisu vyjadril Morizo (prezývka  Akia Toyodu počas jeho štartov v rally a automobilových pretekoch) tým, že sa podpísal na čelné sklo limitovanej edície GR Yaris 1st Edition dostupnej na japonskom trhu. „Každý deň investujem čas  do toho, aby sme tvorili čoraz lepšie automobily. Také, aby nikto nechcel vymazať tento podpis.  Dúfam, že auto, ktoré som pomáhal vyvinúť, sa vám zapáči,” dodáva prezident spoločnosti.

GR Yaris bude dostupný aj na Slovensku. Vozidlo sa dostane k prvým zákazníkom koncom roka 2020. Cena je však známa už teraz. Tento parádny kúsok stojí 33 200 €.

Značky: