Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Ďalšie prostriedky do vývoja autonómnych automobilov, služieb konektivity  a inteligentných technológií investuje Toyota. Za 800 miliónov dolárov vytvára investičný fond Woven Capital, ktorý podporí rozvoj technologických spoločností.

Fond bude ďalším prepojením v skupine  Woven, do ktorej sa v priebehu budúceho roka transformuje Toyota Research Institute – Advanced Development (TRI–AD), výskumná spoločnosť špecializujúca sa na vývoj softvéru pre automobily vrátane autonómnych vozidiel. Založenie skupiny Woven je súčasťou procesu premeny spoločnosti  Toyota z výrobcu automobilov na poskytovateľa široko chápaných prostriedkov a služieb v oblasti mobility. Prvé projekty Woven Capital so sídlom v Spojených štátoch podporí  začiatkom budúceho roka.

Živé laboratórium  a inteligentné autá

Ide o pokračovanie budovania novej skupiny Woven – Woven Planet Holdings, Woven CORE a Woven Alphaw. Skupina sa má zamerať na vývoj softvéru pre automobily, systémy autonómneho riadenia, automaticky generované mapy a široko chápanú mobilitu – to znamená technológie, ktoré uľahčujú ľuďom pohyb alebo činnosti na diaľku.

Jedným z vlajkových projektov skupiny Woven je experimentálne mesto Woven City, ktoré Toyota stavia v blízkosti hory Fudži. Inteligentné, autonómne, bezemisné a energeticky sebestačné mesto vyrastie v priebehu niekoľkých rokov a jeho obyvatelia sa zúčastnia dlhodobého experimentu, pričom budú viesť bežný život. V tomto živom laboratóriu inžnieri Toyoty a ich spolupracovníci otestujú najnovšie technológie založené na umelej inteligencii.

Ďalšími dôležitými projektmi skupiny Woven to Arene a Automated Mapping Platform (AMP) sú otvorené platformy, ktoré pre široké použitie vytvoril TRI-AD. Prvá z nich je určená pre programovateľné automobily, zatiaľ čo druhá umožňuje vytvárať a zdieľať veľmi presné mapy pre automatizované a autonómne vozidlá.

Výskumnú a vývojovú spoločnosť TRI-AD, z ktorej vznikne skupina Woven, založili v roku 2018 v Tokiu. Jej hlavnou úlohou je poskytovať softvér pre automatizované vozidlá.  Za  posledné dva roky urobila veľké pokroky vo vývoji najnovších asistenčných systémov  podpory vodiča Teammate, založených na koncepte Mobility Teammate Concept.

Kto dostane peniaze?

Skupinu Woven výrazne podporí Woven Capital investovaním do technologických spoločností, ktoré hľadajú kapitál na svoj rozvoj. Investičný fond Toyoty sa zameria na firmy, vyvíjajúce inovatívne technológie a obchodné modely  v oblastiach, ktoré sú pre budúcnosť najsľubnejšie – autonómne vozidlá, automatizácia, umelá inteligencia, ako aj spracovanie údajov, služby konektivity a inteligentné mestá. Woven Capital uzavrie partnerstvo so začínajúcim investičným fondom Toyota AI Ventures, aby ponúkol ďalšiu fázu financovania spoločnostiam, ktoré rástli s podporou spoločnosti Toyota AI Ventures. Nebude sa však obmedzovať iba spoluprácu v rámci skupiny Toyota, ale bude investovať aj do ďalších rozvojových fondov na celom svete.

Vďaka takým rôznorodým projektom ako sú Arene, Automated Mapping Platform a Woven City, si Woven Planet Holdings Group kladie ambiciózne úlohy. Preto potrebujeme čo najširšiu škálu partnerov a najrôznejšie technológie,” povedal James Kuffner, generálny riaditeľ Toyota Research Institute – Advanced Development.  „Investície Woven Capital nám umožnia spojiť globálne portfólio partnerov a technológií, ktoré prinesie dlhodobé výhody našim klientom a spoločnosti. Woven Capital nám takisto umožní pokračovať v spolupráci vo fáze rozvojového financovania so spoločnosťami, ktoré v počiatočnej fáze podporovala spoločnosť Toyota AI Ventures”.

Značky: