Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Uplynulý rok sa niesol v znamení SUV-čiek. Kým predaj v ostatných segmentoch poklesol, v tomto vzrástol o 12%.  Lídrom SUV strednej triedy sa stala Toyota RAV4. Tento model je piatym najpopulárnejším na svete – predalo sa 807 401 kusov, čo je o 11% viac ako v roku 2016.

Podľa portálu focus2move.com možno očakávať, že sa v priebehu nasledujúcich rokov na pozícii svetového bestselleru umiestnia SUV-čka. V uplynulom roku, rovnako ako aj za predchádzajúcich 13 rokov, sa na prvom mieste umiestnila Toyota Corolla.  Záujem o autá so zvýšenou svetlou výškou neustále narastá. Tento trend nezvráti ani celosvetové úsilie o zníženie emisií – na trhu neustále pribúda počet SUV s hybridným alebo elektrickým pohonom.

Toyota RAV4 je silným kandidátom na pozíciu globálneho čísla 1 vzhľadom na spojenie vynikajúceho výkonu s výnimočnou úspornosťou a nízkymi emisiami. I keď SUV sa zvyčajne nespája s nízkou spotrebou paliva, Toyota RAV4 s hybridným pohonom a výkonom 197 koní zrýchľuje na stovku za 8,3 s a súčasne má spotrebu iba 5,2 l benzínu na 100 km.  V balíčku s ňou samozrejme vodič získa charakteristické prednosti SUV-čiek – veľký priestor, komfortnú jazdu na asfalte aj na nerovnostiach, automatickú aktiváciu pohonu 4×4 (v tomto prípade vďaka dodatočnému elektromotoru) a bohatú výbavu.

V prvej desiatke najobľúbenejších áut sveta sa ocitli tri SUV strednej triedy. Na 6. mieste, hneď za RAV4, sa umiestnila Honda CR-V a 8. miesto obsadil Volkswagen Tiguan. Hondu si vybralo 748 048 nových majiteľov a Tiguan predal 703 143 áut.  Do rebríčka TOP 10 patria aj klasické americké pick-upy – druhý po Corolle je Ford F-Series, ktorý si našiel 1 076 551 kupcov a Chevrolet Silverado postúpil na 9.miesto s výsledkom 660 530 áut.

Aj na Slovensku sa model RAV 4 teší mimoriadnej obľube a patrí medzi zákazníkmi vyhľadávané vozidlá. Cena pre slovenský trh začína na sume 24 100 €.

Značky: