Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Revolučná platforma TNGA (Toyota New Global Architecture) sa postupne stane základom všetkých vozidiel koncernu so samonosnou karosériou, aj terénnych automobilov. Potvrdilo to vedenie japonskej automobilky. 

Podľa Jima Lentza, šéfa Toyota Motor North America  vývojové práce na modulárnej platforme TNGA pokračujú  a jeden z jej variantov sa uplatní aj pri výrobe terénnych automobilov na ráme podvozku, ako sú napríklad Toyota Land Cruiser alebo Lexus LX.

Základná architektúra

Modulárna architektúra TNGA umožňuje konštruovanie modelov, ktoré sa líšia nielen pohonnými jednotkami a tvarom karosérie, ale aj dĺžkou, šírkou a rázvorom. Modularita je založená na štandardizácii prvkov, bodov montáže a zjednotením spojov. Vďaka tomu môže firma   obmedziť počet typov vyrábaných komponentov pre jednotlivé modely.  TNGA zahŕňa nielen  podvozkové panely, ale aj motory, hybridné pohony, prevodovky, prvky hnacieho systému a ergonomicky  upravený uhol pedálov.  Zvyšuje tuhosť karosérie a je zárukou  väčšej stability vozidla v zákrutách, k čomu prispieva  zníženie ťažiska vozidla.  Pevnejšia konštrukcia znamená vyššiu bezpečnosť v prípade kolízie.

Výrobný systém

Architektúra TNGA sa neobmedzuje iba na vozidlá, ale zahŕňa aj výrobný systém. Unifikácia umožňuje výrobu rôznych modelov áut na tej istej výrobnej linke, umožňuje znížiť množstvo skladov  a zjednodušiť logistiku. Dôležitou výhodou je zníženie náročnosti procesu navrhovania áut, čo znamená rýchlejší vývoj nových modelov pri nižších nákladoch.

Modely vybudované na TNGA

TNGA prvýkrát predstavili v roku  2015 súčasne s premiérou štvrtej generácie Toyoty Prius, vlajkového hybridu japonského koncernu. Je tiež základom   populárneho futuristického crossoveru Toyota C-HR a novej generácie amerického bestselleru Toyoty –  modelu Camry, uvedeného na trh v uplynulom roku.  Nechýba ani v reinkarnácii kompaktného Aurisu.

Treba poznamenať, že výsledkom vývoja TNGA sú platformy využívané pri výrobe  nových automobilov prémiovej triedy značky Lexus, ktoré patria k rovnakému koncernu. Platforma GA-L (Global Architecture – Luxury) slúži ako základ luxusného kupé Lexus LC, piatej generácia vlajkovej limuzíny Lexus LS a kompaktného mestského crossoveru Lexus UX, predstaveného nedávno v na autosalóne v Ženeve.

Značky: