Pokusy o využitie vodíka v rôznych oblastiach môžu byť aj veľmi chutné.
Toyota je síce veľmi vyťažená produkciou automobilov (v roku 2023 vyprodukovala aj s dcérskymi spoločnosťami 11,52 milióna áut), no aj napriek tomu si občas uletí zaujímavým experimentom, tentokrát s kamennou pecou na pizzu, ktorá spaľuje vodík, čo prináša značné výhody.
Toyota tvrdí, že je to vôbec prvá kamenná pec na pizzu poháňaná vodíkom. Automobilka sa v tomto projekte spojila s japonským výrobcom plynových spotrebičov Rinnai a postavili plne funkčnú pec, ktorá bola prvýkrát použitá na – Japan Mobility Show. V kamennej peci sa piekla nielen chutná pizza, ale aj nadýchané croissanty. Na výstave to malo veľký úspech, a to až do takej miery, že teraz je pec pravidelne využívaná vo fabrike na výrobu pizze a croissantov pre zamestnancov.
„Vodík má extra vysokú teplotu spaľovania a pri spaľovaní sa spája s kyslíkov, pričom vytvára paru, vďaka čomu sú jedlá zvonka krásne chrumkavé a vnútri stále šťavnaté. Vezmite si napríklad huby alebo zeleninu, tieto potraviny majú tendenciu počas bežného grilovania vysychať, no gril poháňaný vodíkom ich zanechá plné šťavy a lahodných chutí. Toyota.“
Toyota povzbudená úspechom, ktorý dosiahla s kamennou pecou na pizzu poháňanou vodíkom pristúpila aj k produkcii ďalších vodíkových varičov, ako napr. kompaktný otvorený alebo kamado gril.
Zaujímavé produkty, čo poviete? Bude Toyota produkovať okrem automobilov aj luxusné vodíkové grily?
Zdroj: motor1.com
Prečítajte si aj: