Mať nový ultrabook je síce fajn, no problémom býva, že tento typ notebookov má len jeden klasický USB 3.0 port.

Ideálne je preto mať rozbočovač ako Transcend HUB2K, ktorý má štyri USB 3.0 porty a vo výsledku získate tri porty navyše. Jeho výhodou je, že sa zvládne napájať len z USB 3.0 portu a môžete do neho pripojiť pevné disky, prijímače od myši alebo klávesnice a ďalšie zariadenia. Pri prenose dát z dvoch pamäťových zariadení sa bude rozdeľovať, no USB 3.0 prináša dostatočnú rezervu z hľadiska výkonu.

Napájané sú všetky štyri USB 3.0 porty na tomto rozbočovači. Pri zapájaní zariadení netreba rozmýšľať, ktoré kam treba zapojiť.

Transcend RDC2 je trochu iný typ rozbočovača. Má jeden USB-C port štandardu USB 2.0 a čítačku SD a microSD kariet (pri oboch slotoch je podpora až do štandardu SDXC UHS-I). Môžete ju použiť s ultrabookmi, ktoré majú napríklad len jeden USB-C port, pretože práve takýmto portom sa pripája k zariadeniam. Je kompatibilný nielen s ultrabookmi s Windows, ale aj s MacBookmi alebo Google Chromebook Pixel 2.

A dokonca aj s telefónmi a tabletmi. To znamená, že môžete rozbočovač použiť na pripojenie myši a klávesnice k tabletu alebo napríklad na pripojenie bežného flashdisku. Toto je vhodné napríklad pre fotografov, ktorí chcú potom jednoducho skopírovať fotografie z SD karty do smartfónu.

Ceny: HUB2K – 12,90 EUR; RDC2K – 16,90 EUR
Zapožičal: Transcend

Tento článok vyšiel aj v tlačenom májovom vydaní TOUCHIT č. 5/2017, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.