Okuliare pre rozšírenú realitu Microsoft HoloLens sú zatiaľ opradené skôr rúškom tajomstva. Nie je jasné, kedy sa uvedú na komerčný trh, zatiaľ bude dispozícii len edícia pre vývojárov v cene 3000 USD. 

V čom sú také odlišné od bežných okuliarov pre virtuálnu realitu? V tom, že doteraz nezobrazovali vlastne virtuálnu realitu, ale k tej skutočnej realite dokázali niečo ďalšieho „primaľovať„. Známa bola scéna, pri ktorej dcéra podľa povelov otca vzdialeného niekoľko tisíc kilometrov opravuje pokazený vodovod. Otec jej pritom pri pohľade cez okuliare s využitím programu Skype ukazuje, ako vodovod opraviť a pomáhajú k tomu aj nakreslené čiary.

Microsoft-HoloLens-Skype-RGB_nowat

Potom sa začali objavovať zábery, ktoré už prezrádzali smer orientácie k virtuálnej realite. Hovoríme o zobrazení detailov automobilu Volvo, ktoré si mohla prezrieť nositeľka okuliarov Hololens vo svoje pracovni.

Microsoft-HoloLens-Volvo_nowat

Tieto okuliare sa tiež dostali do vesmíru. V rámci NASA projektu Sidekick ich používal astronaut Scott Kelly na komunikáciu so základňou.

MicrosoftHololens_NASA2_nowat

Teraz sa však objavilo video, ktoré plní sny mnohých ľudí. Môžu byť naraz na dvoch miestach.

Video zobrazuje ako sa premiestňujú osoby, pričom na novom mieste je možné s takto premiestneným človekom hovoriť a dokonca sa ho dotýkať. Zaisťuje to systém viacerých 3D kamier, ktoré dokážu perfektne nasnímať človeka, jeho pohyby a zachytáva sa aj hlas. Tento proces už dostal meno Holoportácia a je možné, že po uvedení okuliarov na trh sa práve pre túto možnosť stanú hitom.

Za videom stojí výskumná skupina I3D a je pravdepodobné, že sa od nej dočkáme aj ďalších predstavení na blížiacej sa vývojárskej konferencii Microsoft Build. Zatiaľ to vyzerá ako zhmotnenie niektorých scén zo StarWars.

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.