Súkromie nadovšetko, postupne oň aj tak prichádzame.

Trumpove Ministerstvo spravodlivosti chce prístup k šifrovaným smartfónom. Diskusia medzi vládou a technologickými spoločnosťami je opäť na programe dňa. Teroristické útoky, útoky jednotlivcov a iné hrozby využíva Trumpov úrad na to, aby loboval za prístup k súkromným veciam používateľov.

Zástupca generálneho prokurátora, Rod Rosenstein, hovorí o tom, že šifrovanie dát spoločnosti stojí ľudské životy. Naráža aj na nedávny incident strelca v kostole v Texase, ktorý používal iPhone.

Vyjadruje sa aj v tom smere, že žiadny rozumný človek nebude súhlasiť s tým, aby vláda nemala prístup k dátam osôb, keď ich bude potrebovať. Dobre znejúci argument, ak ste to vy na strane barikády, ktorej sa vyšetrovanie týkať nebude.

Chválime Apple, že dbá na súkromie svojich používateľov a aktívne bráni svoj systém. Ten je totiž postavený tak, že ho nedokážu odomknúť ani na príkaz federálneho súdu. To sme inak videli už v minulosti, kedy sa FBI chcela dostať do iPhonu a požiadali Apple, aby im prístup umožnila. Nestalo sa tak.

Prečítajte si aj:

Apple ustúpil Číne a odstraňuje aplikácie VPN, ktoré sú pre tamojší režim nežiaduce

Zdroj: 9TO5Mac

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.