Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Vybrať sa s deťmi na ľahšiu turistiku je skvelou cestou k nezabudnuteľným rodinným zážitkom. Ľahko sa však môže stať, že prechádzka prírodou sa rýchlo zmení na vyčerpávajúci zážitok, najmä ak dieťa nebude chcieť chodiť, prípadne začne byť unudené. Pri troške plánovania a predvídavosti to však hravo zvládnete.

Turistika s deťmi má svoje pravidlá a hoci by ste možno radi zdolávali vrcholy, myslite na to, že náročnosť je potrebné prispôsobiť práve najmladším členom výpravy. Na druhej strane, aj deti vo veku 4 až 7 rokov už sú schopné nachodiť pomerne veľa. Stačí mierny terén a zároveň správna motivácia či iná zábava počas chodenia. Kým totiž pre „dospelákov“ je chôdza prírodou skvelým relaxom, deti začne rýchlo nudiť. Poďme však pekne po poriadku.

Turistika s deťmiZdroj: elements.envato.com
Turistika s deťmi

Vyberajte lokality s náučnými chodníkmi a inými atrakciami

Základom každej menšej či väčšej túry by mal byť plán a čím je túra náročnejšia, tým by mal byť aj samotný plán podrobnejší. V prípade túry s deťmi sa treba dôkladne pripraviť, a to nielen z pohľadu zásob či turistického oblečenia, ale najmä výberom lokality a trasy. Uprednostnite miesta, ktoré budú deti baviť – väčšie deti môže zabaviť náučný chodník, tie menšie zas rôzne atrakcie, ako sochy zvierat alebo drevené preliezky či mini zoo.

Skúste si zahrať hry

Ak máte pocit, že na vaše dieťa dolieha nuda, skúste slovné hry. Určite niekoľko aj sami poznáte, napríklad taký slovný futbal sa dá veľmi rýchlo pochopiť a navyše potrénujete aj slovnú zásobu. Hovorte slová jedno za druhým s tým, že nasledujúce vždy začína písmenom, ktorým skončilo predchádzajúce slovo. Na trénovanie slovnej zásoby sa môžete zahrať aj hru s prídavnými menami a skúšať, koľko predmetov si s nimi dieťa spojí – napríklad na slovo visiaci to môže byť visiaci zámok, visiace náušnice alebo visiaca lampa. So staršími deťmi môžete skúsiť slovný variant hry „meno, mesto, zviera, vec“.

Rodinná turistikaZdroj: elements.envato.com
Rodinná turistika

Nezabudnite na poriadnu výbavu (aj pre deti)

Deti rýchlo vyhladnú aj vysmädnú, batoh by ste teda mali mať poriadne nabalený. Pokaziť náladu vašej ratolesti však môže aj nepohodlné oblečenie či tlačiace topánky. Hoci deti rýchlo zo všetkého vyrastú, netreba podceňovať ich turistickú výbavu. Pozrite si ponuku patagonia od wilderoben a sami sa presvedčte, že turistické tričká či nohavice pre deti váš rozpočet určite nezruinujú.

Prečítajte si aj:

Značky: