Môžu Košice prilákať IT odborníkov z Ukrajiny, ktorí by u nás zmiernili nedostatok zamestnancov v tomto vysoko špecializovanom odvetví?

Aj to bola jedna z tém, ktorú prebrali diskutujúci v rámci konferencie venovanej 15. výročiu združenia Košice IT Valley. Uskutočnila sa v decembri v košickej Kunsthalle.

Spomínaná téma zaujímala aj publikum, ktoré k nej malo viacero otázok. Jedna z nich znela, čo môžu Košice ponúknuť ukrajinským ITčkarom, ktorí by tu chceli začať nový život.

Je to zložitejšie, pretože na Ukrajine majú iný systém odvodov a čistá mzda je tak niekedy vyššia. Mzdy u nás a na Ukrajiny sú preto porovnateľné a možno niekde aj vyššie. Na druhej strane, ani u nás proces dvíhania miezd v IT sektore neskončil, čiže verím, že veľmi skoro budeme mať čo ponúknuť aj v tejto oblasti, keď to pôjde týmto tempom,“ povedal Juraj Girman, predseda predstavenstva správnej rady Košice IT Valley a viceprezident spoločnosti Deutsche Telekom IT Solutions Slovakia.

Ako pokračoval, už teraz vedia v Košiciach ponúknuť ukrajinským IT odborníkom mesto, ktoré je výborné na život, kde budú môcť realizovať svoj potenciál a nebudú príliš ďaleko od svojich domovov.

Inak si myslím, že je to trh práce ako každý iný. Tá istá otázka by bola, čo dokáže ponúknuť pražský IT ekosystém Slovákovi z Michaloviec, alebo z Vranova nad Topľou. Súperíme na globálnom trhu a pre mňa sú uchádzači z Ukrajiny vlastne len jeden z jeho prvkov,“ doplnil Girman.

Je tiež presvedčený, že na Ukrajine je veľké množstvo ľudí, ktorí v IT ešte nepracovali, ale majú na to potenciál. „Na Ukrajine majú i veľmi dobrý vzdelávací systém. Keď tam niekto vyštuduje matematiku, tak ju naozaj vie,“ podotkol viceprezident, podľa ktorého z toho môžu ťažiť aj naše firmy.

Zároveň tvrdí, že odchodu ITčkarov z Košíc sa netreba obávať a príležitosť vidí v prilákaní šikovných ukrajinských či iných študentov. „Prečo nezačneme myslieť ofenzívne? Čo bráni človeku, ktorý študuje na Zakarpatí, má startupovú ideu, aby prišiel realizovať tento nápad do Košíc? To isté, prečo niekto z Miškovca nemôže prísť opačným smerom? Začnime rozmýšľať o tom, že pohár je poloplný,“ zdôraznil Girman.

Dodal tiež, že práve IT firmy, pracujúce s úplne inými rozpočtami ako iné spoločnosti, môžu dopomôcť zvýšiť atraktivitu regiónu Košíc pre život. „Myslím si, že je to ich morálna povinnosť. IT firmy niečo z regiónu berú a mohli by mu aj niečo vrátiť. Všetko, čo mu vrátia, bude prínosom pre jeho trvalú udržateľnosť,“ konštatoval viceprezident s tým, že k tomuto cieľu prispieva aj združenie Košice IT Valley.

V Košiciach už mohlo byť 8000 ukrajinských IT odborníkov

Poradca premiéra pre cezhraničnú spoluprácu Eduard Buraš uviedol, že mestá v Zakarpatsku si dali za cieľ vytvoriť sektorové IT mestečká v každom z nich, pričom hlavné by bolo v Užhorode. Podľa jeho slov si tam uvedomujú dôležitosť a finančný prínos tohto odvetvia a hľadajú aj možnosti partnerstiev a cezhraničných spoluprác. „Pre nás je to hodenú rukavica, mohli by to byť práve Košice či Košický kraj, poznamenal.

Spomenul aj nedávnu konkrétnu požiadavku na presunutie 8000 ľudí z počítačovej firmy z Charkova, ktorí mali záujem prísť do Košíc. „Problém bol, že ich nebolo kde ubytovať, nielen ich, ale aj rodinných príslušníkov. Košice nemajú možnosti poskytnúť takýto počet ubytovacích zariadení, a to nehovorím, že sem ide Volvo,upozornil poradca predsedu vlády.

Za šancu Buraš považuje aj prípadnú výstavbu rýchlostnej cesty na Zemplín a až po ukrajinskú hranicu. „Nehovorím o diaľnici Bidovce smerom na ukrajinskú hranicu, ale o diaľničnom privádzači Vyšné Nemecké – Sobrance – Michalovce a potom napojenie na D1,“ ozrejmil s tým, že dobrá cesta je tepna života a pomôže aj novým investíciám.

Prečítajte si tiež:

Značky:

Branislav Caban

Branislav Caban
Okrem technologických tém sa snažím prinášať aj tie so spravodajským nádychom a rôzne zaujímavosti. Moja e-mailová adresa je bcaban@touchit.sk.