O umiestnenie superpočítača do metropoly východu sa snaží Košický klaster nového priemyslu.

Samospráva Košíc a ďalšie miestne subjekty sa snažia, aby bol v metropole východného Slovenska umiestnený nový superpočítač. Pre TOUCHIT.sk to uviedol námestník primátora Košíc Marcel Gibóda.

Nás ako mesto oslovili predstavitelia univerzít a Košického klastra nového priemyslu s tým, že je v rámci Plánu obnovy snaha podporiť vytvorenie superpočítača na Slovensku. Zhodou okolností v tom čase štátny tajomník Ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI) Marcel Antal, ktorý je práve z Košíc, túto časť inicioval, aby sa dostala do Plánu obnovy,“ ozrejmil Gibóda začiatky projektu.

Keďže už rok predtým sa začala v meste spolupráca v rámci spomínaného Košického klastra nového priemyslu, ktorý sa zameriava unikátne technológie a inovácie, podarilo sa podľa tajomníka primátora identifikovať, že práve spracovávanie „veľkých“ dát bude v budúcnosti kritické.

To bol prvý impulz zabojovať o možnosť mať takúto technológiu v meste. Oslovili sme aj predstaviteľov združenia Košice IT Valley, ktorých zaujímalo, či tam bude priestor aj na nejaké komerčné využitie,“ doplnil Gibóda.

Vďaka spolupráci všetkých uvedených subjektov sa podarilo MIRRI poskytnúť podklady, v ktorých zdôvodnili význam prípadného umiestnenia superpočítača v Košiciach. Podarilo sa nájsť aj vhodný pozemok a v spolupráci so štátnym MH Teplárenským holdingom (MHTH) i vyhovujúcu budovu.

Je situovaná rovno vedľa Košickej teplárne, čo je vlastne elektráreň s veľkou produkciou tejto energie a aj dostatočnou rezervou na jej produkovanie. Podľa našich informácií je to v Bratislave problém. Okrem toho umiestnenie priamo vedľa teplárne znižuje náklady na výstavbu trafostaníc a vedení,“ zdôvodnil námestník primátora.

Superpočítač
Superpočítač. Zdroj: RIKEN

Ekologickejší a čiastočne slovenský

Celý projekt má podľa neho ešte jednu výhodu. Vďaka inému eurofondovému projektu totiž Košice plánujú práve do tejto teplárne priviesť na vykurovanie bytov teplú vodu z geotermálneho vrtu pri dedine Ďurkov. Zároveň by ju tak bolo možné využiť aj na chladenie počítača a tým urobiť jeho prevádzku ekologickejšou.

Umiestnenie superpočítača v Košiciach by podľa Gibódu mohlo mesto viac zviditeľniť a spraviť z neho pomyselný maják na IT mape Európy. Na projekt je zatiaľ alokovaných 70 miliónov eur z eurofondov. Hoci ide na prvé počutie o veľkú sumu, podľa tajomníka primátora v tejto oblasti za takúto čiastku veľa vody nenamútia, ak budú chcieť využiť tú istú technológiu, na ktorej sú založené súčasné superpočítače.

Je tu ale snaha spojiť sa so spoločnosťou Tachyum a ich čipom Prodigy. Je pravda, že ten je ešte iba v určitom stupni vývoja. Buďme však odvážni, investujme do tejto slovensko-americkej spoločnosti, podporme niečo, čo nám môže pomôcť dostať sa na mapu sveta. Ak tento čip naplní predpoklady, ktoré má v simuláciách na maticiach, tak môže byť energeticky úspornejší pri porovnateľnom výkone. Vďaka tomu by sme za 70 miliónov eur mohli zabezpečiť výkonnejší počítač, než aký by sme mali s využitím existujúcich technológií,“ vysvetlil námestník primátora.

O lokácii nového superpočítača zatiaľ nebolo rozhodnuté. „Ako Košický klaster nového priemyslu, v ktorom je združené Mesto Košice, Košický samosprávny kraj a tri univerzity, robíme všetko pre to, aby superpočítač bol práve u nás,“ zakončil Gibóda.

Zdroj: vlastné; foto: ilustračné

Prečítajte si tiež:

Branislav Caban

Branislav Caban
Okrem technologických tém sa snažím prinášať aj tie so spravodajským nádychom a rôzne zaujímavosti. Moja e-mailová adresa je bcaban@touchit.sk.