Film hovorí o tom, ako umelá inteligencia získala kontrolu nad ľuďmi.

ChatGPT je četbot spoločnosti OpenAI, s ktorým sa môžete rozprávať aj po slovensky, a ktorý vám na požiadanie povie vtip, vygeneruje vianočnú básničku, či napíše esej alebo referát. Alebo vám napíše a zrežíruje film, čoho dôkazom je krátky film The Safe Zone. Vytvorili ho filmári Aaron Kemmer a Richard Juan na základe pokynov umelej inteligencie.

ChatGPT napísal scenár filmu a pomáhal aj s jeho réžiou. Umelá inteligencia v priebehu chvíľky vygenerovala viac ako 100 nápadov zápletky a do hodiny napísala takmer 50 scenárov. Ľuďom by takýto objem práce trval niekoľko mesiacov.

ChatGPT napísal a zrežíroval prvý filmZdroj: metaroids.com
ChatGPT a jeho inštrukcie pri tvorbe filmu

Spôsobí revolúciu?

Četbot takisto vytvoril kompletný zoznam záberov s detailnými inštrukciami, napísal pokyny pre kameramanov a definoval ďalšie detaily, ako je výber objektívov, požiadavky na osvetlenie a preferencie kostýmov. Dokonca dal konkrétne podnety pre vytvorenie kompletného storyboardu a odpovedal na doplnkové otázky počas samotného filmovania.

Výsledný 6-minútový film si môžete pozrieť na YouTube a posúdiť tak, ako dopadla filmárska prvotina umelej inteligencie. Richard Juan tvrdí, že umelá inteligencia navždy zmenila budúcnosť filmového priemyslu. Faktom je, že z hľadiska tvorby dialógov má značné slabiny. Aspoň zatiaľ.

Zdroj: YouTube, metaroids

Prečítajte si aj:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit