Algoritmus navrhli na univerzite v Nottinghame.

Na srdcovo-cievne ochorenia zomrie každý rok približne 20 miliónov ľudí. Vedci z univerzity v Nottinghame chcú toto číslo znížiť a preto vytvorili algoritmus, ktorý dokáže predpovedať riziko infarktu alebo mŕtvice presnejšie ako odborní lekári.

Projekt pozostával z dvoch častí. Vedci najskôr vytvorili základný algoritmus, ktorý odhaduje riziko infarktu na základe 8 faktorov, ako je vek, úroveň cholesterolu a krvný tlak. Ide o faktory, ktoré definovala organizácia American College of Cardiology/American Heart Association (ACC/AHA). Analýzou všetkých faktorov dokázal systém predpovedať riziko infarktu s presnosťou 72,8 percenta.

Je to veľmi dobrý výsledok, avšak vedci z Nottinghamu ho chceli ešte vylepšiť. Pre tento účel vytvorili 4 rôzne algoritmy, ktoré sa učili z dát takmer 380 tisícov pacientov v UK. Umelá inteligencia využila 295 tisíc záznamov na vytvorenie základného prediktívneho modelu a pomocou zvyšných takmer 100 tisíc záznamov ho testovala a vylepšovala. Výsledkom je o 7,6% vyššia presnosť a o 1,6% menej planých poplachov v porovnaní s predpoveďami organizácie ACC/AHA, ktoré majú štandardne presnosť na úrovni 74,5 až 76,4%.

V praxi to znamená, že umelá inteligencia by dokázala na vzorke 83 tisíc pacientov zachrániť o 355 ľudských životov viac. A taktiež dokázala identifikovať nové rizikové faktory, ktoré do úvahy neberú ani príručky organizácie ACC/AHA. Vďaka týmto faktorom, ako sú napr. mentálne choroby, môže byť určovanie rizika infarktu ešte presnejšie a to nielen pre umelú inteligenciu. Dá sa však predpokladať, že v blízkej budúcnosti to budú práve stroje, ktoré budú rozhodovať o takýchto veciach.

Zdroj: Engadget

Prečítajte si aj:

IBM Watson zachránil život. Včas diagnostikoval leukémiu

Značky:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit