Tohtoročná vlajková loď Samsungu má byť oficiálne predstavená 29. marca, no už teraz je vďaka Evanovi Blassovi známy jeho dizajn. Z uniknutých fotografií je jasné, že model Galaxy S8 sa určite zaradí medzi najštýlovejšie a najinovatívnejšie smartfóny roku 2017. Na úkor efektného dizajnu však musíme rátať aj s niektorými kompromismi.

  1. Invazívne logo výrobcu v hornej časti displeja

Najväčšou pýchou Samsungu Galaxy S8 bude jeho vynikajúci displej, ktorý bude vďaka takmer bezrámikovému dizajnu pokrývať väčšinu jeho prednej strany. Telefón by mal, údajne, prísť v dvoch veľkostiach displeja a to 5,8″, respektíve 6,2″, pričom celkové rozmery narastú oproti modelu S7 len minimálne, ak vôbec. Spodná aj horná časť telefónu nepokrytá displejom sa zmenší natoľko, že Samsung nebude mať kde umiestniť svoje logo, čo môžete vidieť napríklad na tomto obrázku:

 

Znamená to, že logo z prednej časti úplne vymizne? Môžu sa začať radovať fanúšikovia minimalizmu? Žiaľ, podľa twitterového príspevku Evana Blassa, to nebude celkom tak. Samsung má túto situáciu vyriešiť svojsky. V hornej štvrtine displeja umiestni statické logo, ktoré vraj bude pevne nastavené a nebude sa dať žiadnym nastavením odstrániť. Vyzerať by to malo nejak takto:

 

Bolo by trochu na škodu, keby Samsung takýmto spôsobom premrhal časť displeja, no nie? Ostáva len dúfať, že sa Evan Blass mýli. Treba však skonštatovať, že je jedným z najuznávanejších technologických bloggerov na svete a jeho prognózy zvyknú triafať presne do čierneho.

   2. Bizarný a nepraktický senzor odtlačkov prstov 

Druhým nelichotivým faktom má byť čítačka odtlačkov prstov. Keďže kvôli veľkosti displeja nezostalo miesto na klasické hardvérové tlačidlo pod displejom, ktoré týmto senzorom doposiaľ disponovalo, musel sa Samsung zariadiť inak. Spočiatku sa objavovali dohady, ktoré predpovedali integráciu tohto senzora priamo do displeja. Bolo by to jednak praktické a jednak veľmi inovatívne a „cool“ riešenie. Podobné riešenie vyvíja napríklad aj juhokórejský konkurent LG. Samsung sa údajne nakoniec rozhodol premiestniť senzor na zadnú stranu a umiestniť ho napravo od snímača fotoaparátu (viď obrázok nižšie).

To môže byť pre mnohých fanúšikov Samsungu sklamaním. Niektoré zvyky ľudia menia len veľmi neradi a keď k tomu pridáme netradičné umiestnenie vpravo od kamery, výsledkom môžu byť rozpačité reakcie používateľov. Minimálne zo začiatku budú určite používatelia podvedome stláčať strednú časť, teda sklíčko fotoaparátu, ktoré tým pádom bude vyžadovať častejšie čistenie. S odstupom času si samozrejme každý zvykne, no umiestnenie senzoru sa momentálne javí ako skôr nepraktické.

Príliš dobrý na to, aby bol skutočný?

Viacerí ľudia po zverejnení uniknutých fotografií tvrdili, že Samsung Galaxy S8 vyzerá príliš dobre na to, aby to mohla byť pravda. Práve vyššie spomínané dve skutočnosti naznačujú, že pravdepodobne nebude úplne dokonalý. Tak či onak, pevne nastavené logo v hornej časti sa po vlne nevôle od používateľov môže dať pohodlne odstrániť softvérovou aktualizáciou. O niečo horšie by to bolo so senzorom odtlačkov prstov umiestneným vzadu. V tomto prípade ostáva len dúfať, že na fotografii zadnej strany zariadenia nie je jeho finálna verzia. Nakoniec, s najvyššou pravdepodobnosťou už len 2 mesiace čakania a dozvieme sa všetky podrobnosti priamo od Samsungu z predstavenia v New Yorku.

Zdroj: Forbes