Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Súčasný rozmach práce z domu kladie zvýšené nároky na rýchlosť a výkon celej domácej WiFi siete. Medzi najľahšie a najdostupnejšie spôsoby, ako tieto nároky splniť, patrí upgrade celej siete na rýchlosť 2,5 Gbps. Podrobnosti prináša Petr Koudelka, Senior Sales Engineer zo spoločnosti Zyxel Networks.

Routery, ktorými sú domácnosti obyčajne vybavené, umožňujú bezdrôtové pripojenie k sieti rýchlosťou do 1 Gbps, čo je vo väčšine prípadov celkom dostatočné. Pri tejto rýchlosti však môžu nastať problémy s výkonom napríklad, keď je k sieti WiFi pripojený väčší počet zariadení alebo keď sa nachádzate ďalej od routeru.

Také situácie sú obzvlášť nepríjemné pre ľudí pracujúcich z domu. Mnohí z nás svoju štandardnú kanceláriu vymenili za pracovný stôl umiestnený doma v izbe na hornom poschodí, v podkroví alebo napríklad v zahradnom domčeku. Bohužiaľ práve tieto miesta bývajú od routeru vzdialené najviac, pretože vo väčšine domácností sa router prakticky vždy nachádza v obývacej izbe, kde obvykle končia káble širokopásmového pripojenia.

Silnejší signál

Pokles výkonu WiFi siete sa našťastie dá riešiť niekoľkými spôsobmi. Medzi tie najjednoduchšie a cenovo najdostupnejšie patrí upgrade celej siete na rýchlosť 2,5 Gbps, ktorý je súčasne najlepšou možnosťou, pokiaľ chcete, aby si vaša sieť vyšší výkon udržala dlhodobo. Všetko, čo k nemu potrebujete, je inštalovať malý sieťový prepínač vedľa vášho routeru, na routeru vypnúť WiFi a potom pridať PoE injektor pre napájanie WiFi prístupového bodu, ktorý zaistí kvalitné pokrytie vo vašom pracovnom priestore.

Veľká výhoda tohoto riešenia spočíva v jeho jednoduchosti, cenovej dostupnosti a vhodnosti pre väčšinu domácností. Pokiaľ sa pre toto riešenie rozhodnete, dokonale sa k nemu hodí kombinácia prepínača Zyxel MG105, prístupového bodu Zyxel NWA210AX (s ktorým naviac získate WiFi 6) a injektoru Zyxel PoE12-30W.

Plynulé a bezproblémové pripojenie

Pri rýchlosti 2,5 Gbps by prenosová kapacita vašej siete mala stačiť k bezproblémovému streamovaniu videokonferencií a k rýchlemu prístupu na sieť.

Toto riešenie nielenže na dlhú dobu uspokojí vaše nároky, ale naviac dokáže podporovať stále obľúbenejšie domáce zariadenia napájané cez Ethernet, ako sú bezpečnostné kamery s funkciou zoomovania, otáčania a náklonu (PZT), chytré domové zvončeky, alarmy a ďalšie zariadenia pre zabezpečenie domácností. Rýchlosť 2,5 Gbps v celej domácej sieti nepochybne oceníte tiež v prípade, že používate úložisko NAS pre ukladanie veľkých súborov, pretože práve ich prenos a prípadné šifrovanie znamenajú ďalšie nároky na prenosovú kapacitu.

Upgrade domácej siete na rýchlosť 2,5 Gbps je určite dobrým nápadom, čo dvojnásobne platí v prípade užívateľov, ktorí spoľahlivú a rýchlu sieť potrebujú k pravidelnej práci z domu.

Značky: