Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Predstavte si dokonale čisté kancelárie, do ktorých ale po skončení pracovnej doby nenabehne tím upratovačiek, ale niekoľko robotických čističov.

Kým robotické vysávače sú už bežnou súčasťou čoraz väčšieho počtu domácností, automatizované čistenie firiem je v našich končinách stále skôr výnimkou. Aké to je, keď upratovanie firiem prevezmú roboty a v čom spočívajú úskalia týchto technológií?

Čistiace roboty nie vo svete komerčného upratovania žiadnou novinkou. Skutočným pokrokom však je schopnosť ich autonómneho fungovania, teda bez priameho zásahu obsluhy. Výhod tohto riešenia je viac ako dosť. Nemáte starosti s pracovnou silou, plánovanie upratovania je efektívnejšie a dostanete sa navyše aj k výrazne podrobnejším reportom. A to už nevravíme o tom, že čistiaci robot zvládne upratovať prakticky neustále, s výnimkou času potrebného na nabitie či nevyhnutnú údržbu.

Čistiace roboty „vidia“ doslova aj za roh

Moderné technológie v tomto smere výrazne napredujú a čoraz presnejšie senzory umožňujú omnoho lepšiu orientáciu v priestore ruka v ruke s precíznym čistením. Bonusom potom môžu byť rôzne UV svetlá či filtre, ktoré sa postarajú aj o dezinfekciu. S čistiacimi robotmi sa môžete stretnúť aj v regióne strednej Európy, kde si uplatnenie nachádzajú najmä v nemocniciach a zdravotníckych zariadeniach. Napriek výraznému pokroku sa však hromadného nasadenia zrejme tak skoro nedočkáme.

Roboti na upratovanieZdroj: elements.envato.com
Roboti na upratovanie

Aké sú úskalia automatizácie upratovania firiem?

Napriek vyššie popísaným prednostiam zatiaľ masovému nasadeniu patria pomerne vysoké nadobúdacie náklady. Tie sa síce po niekoľkých rokoch vrátia no ani automatizovanom upratovaní sa nevyhnete potrebe ľudského zásahu. Na zabezpečenie kompletného upratovania budete navyše potrebovať viaceré typy zariadení, čo znamená ešte vyššie náklady. Za nevýhodu možno považovať aj potrebu zložitejšej a finančne náročnej údržby, ktorá môže byť dokonca náročnejšia ako personálne náklady na zamestnancov upratovania.

V neposlednom rade netreba zabúdať ani na to, že čistiace roboty si neporadia s každou špinou. Ak napríklad v priestore prebiehali stavebné práce, bude potrebné vykonať hĺbkové čistenie, čo si vždy vyžaduje individuálny prístup. 

Značky: