Na Slovensku sú už zariadenia pre informačnú techniku pomerne dosť dlho a staršie notebooky obyčajne len zaberajú miesto v poličke, prípadne kdesi na povale.

Starých notebookov je veľa

Podľa prieskumov má každý tretí človek v našej krajine doma už nevyužívanú výpočtovú techniku, ktorá je stále funkčná a ak by mala možnosť, mohla by slúžiť ďalej. Ešte funkčné notebooky však nepatria ani do recyklácie, pretože sa ešte dajú zachrániť pre ďalšie využitie. Môžu urobiť veľkú radosť v mnohých rodinách, ktoré si niečo takéto jednoducho nemôžu dovoliť. A napr. na to, aby sa deti pripojili z domu na vzdialenú on-line výučbu zase až tak výkonné zariadenie nepotrebujú. Možno bude stačiť len prikúpiť webovú kameru, slúchadlá a starý notebook na takýto účel môže celkom dobre poslúžiť. Samozrejme, pripojenie na internet je pre on-line vzdelávanie nevyhnutné.

Deti s notebookomZdroj: SEWA
Dieťa s notebookom

Špeciálny projekt

Pýtali sme sa na takýto spôsob podpory rodín vo firme SEWA, s ktorou naša redakcia pri zbere a recyklácii elektrických zariadení dlhodobo spolupracuje. Ako sme zistili, SEWA je hlavných partnerom pri projekte Save the tech, ktorý je zameraný presne na takýto zber.

Takto zozbierané notebooky totiž obyčajne vyžadujú špecializovanú renováciu, najčastejšie je potrebné vymeniť batérie a niektoré mechanické časti. Po renovácii sa takto znovuzrodené notebooky cez projekt darujú rodinám, v ktorých takýto moderní pomocníci stále chýbajú. A nie je ich na Slovensku málo.

Už sa tak stalo

A na svete sú aj prvé konkrétne príklady. Jeden odovzdaný a renovovaný notebook už putoval do žilinského kraja, kde sa dostal do rodiny s viacerými deťmi. Určite sa uplatní, ideálne pri výučbe na diaľku je, aby každé z detí malo zariadenie svoje.

Ďalší zrenovovaný notebook pricestoval do banskobystrického kraja a tu sa dobre uplatnil v rodine samoživiteľky s dcérou.

Nielen recyklácia ale aj znovu-využitie

Pri našich návštevách v špecializovaných zariadeniach na spracovanie elektrických zariadení sme sa presvedčili o tom, že takýto typ odpadu výrazne narastá a jeho nevhodné odpadové spracovanie, resp. odhodenie do voľnej prírody výrazne ohrozuje ľudské zdravie aj životné prostredie. Cieľom spoločnosti SEWA tak je jednak podporiť dôsledný zber elektrických zariadení a následnú správnu recykláciu, pokiaľ tieto zariadenia už nie je možné použiť inak.

V prípade, že sa týmto zariadeniam ešte dá vdýchnuť druhý život, je to pre okolité prostredie ešte lepšie. Znižuje sa tým totiž tlak na výrobu ďalších zariadení a zároveň sa napĺňajú potreby ľudí, ktorí sú na to odkázaní. Tento spoločný projekt tak zachraňuje elektroodpad pred zbytočnou recykláciou a umožňuje jeho ďalšie adresné využitie.

Ako postupovať?

Ak máte teda starý notebook doma a ten spĺňa isté hardvérové podmienky ďalšieho využívania, stačí navštíviť stránku https://techsavers.sk/save-the-tech.

Na tejto stránke potom zaznačíte základné informácie o notebooku ako je jeho operačný systém, typ procesora, kapacitu pamäte, typ dátového úložiska, prípadne značku a typ modelu notebooku. Následne na vás uvediete kontaktné údaje a firma vás bude kontaktovať s ďalšími informáciami ako postupovať. Tiež môžete kontaktovať firmu priamo pomocou mailu savethetech@mbtech.sk.

Hlavne v období pred Vianocami ide jednoznačne o užitočnú aktivitu, ktorá vám pomôže zbaviť sa starých notebookov a súčasne tým urobiť radosť v rodinách.

Deti s notebookomZdroj: TOUCHIT
Študentka s notebookom

Prečítajte si aj:

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.