Holandský výrobca bicyklov s dlhoročnou tradíciou má v ponuke novú zostavu elektrických bicyklov, ktoré zaujmú dizajnom i výbavou no predovšetkým automatickou prevodovkou.

Novinky s modelovým označením – Avignon C380 HMB, Arroyo C5, Ultimate C380 a Ultimate T10 sú v zásade veľmi podobnými e-bicyklami s mierne odlišnými parametrami a iným prevedením rámov. Všetky štyri sa radia do kategórie mestských elektrických bicyklov, ktoré ponúkajú výbornú výbavu a jednoduché ovládanie bez nutnosti využívať manuálne prehadzovanie rýchlostí (absencia ozubenej kazety).

Výrobca použil v prípade nových modelov elektromotor zo série Bosch Performance Line, ktorý ponúka max. silu na úrovni 75 Nm. Pohon je riešený prostredníctvom remeňového systému Gates Carbon, takže ide o takmer bezúdržbovú zostavu. Automatická prevodovka v bicykloch funguje podobne ako CVT prevodovka v automobiloch, pričom máte k dispozícii takmer nekonečné množstvo „prevodových pomerov“, ktoré elektronika nastaví tak, aby sa vám v akomkoľvek teréne šliapalo veľmi pohodlne. Vy si regulujete iba to, či chcete zaberať viac nohami alebo vám má výraznejšie pomáhať elektromotor. Týmto sa docielila podstatne vyššia účinnosť ako v prípadoch, keď si jazdec nastavuje všetko sám.

Novinky majú odnímateľné batérie s kapacitou od 400 do 700 Wh (v závislosti od modelu), čo v praxi zaručuje dojazd na úrovni od 100 do 160 km. Samozrejmosťou sú aj účinné kotúčové brzdy Magura, kompletné LED osvetlenie, mohutný zadný nosič, blatníky a rovnako tak aj systém, ktorý vám umožní prepojiť každý jeden bicykel s aplikáciou v telefóne. V tomto prípade ide o softvér od spoločnosti Bosch, ktorý ponúka prístup k rôznym funkciám a nastaveniam bicyklov, kontrolu polohy prostredníctvom GPS, uzamknutie bicykla a pod.

  • Gazelle
  • Gazelle
  • Gazelle
  • Gazelle

Všetky novinky sú do posledného detailu prepracované, prémiové a veľmi pekné mestské e-bicykle, takže sa to odráža aj na ich cene, ktorá sa hýbe v rozmedzí od 3635 eur do 4544 eur. To nie je vôbec málo, no z pohľadu konštrukcie, výkonu a výbavy sa takéto ceny dali očakávať. Čo sa týka dostupnosti, tak model Avignon C380, Ultimate C380 a Ultimate T10 sú už v ponuke na oficiálnych stránkach a model Arroyo C5 by mal byť oficiálne dostupný na konci mája 2023.  

Zdroj: insideevs.com

Prečítajte si aj:

Miroslav Illéš

Miroslav Illéš
OUTDOOR | PRÍRODA | AUTOMOBILY | TECHNOLÓGIE