Oficiálni vládni predstavitelia Spojených štátov lobujú najmä v krajinách, kde sú rozmiestnené americké vojenské základne.

Ešte začiatkom októbra bol kanadský premiér Justin Trudeau požiadaný americkými senátormi o prehodnotenie plánu, ktorý ráta v krajine javorového listu so zapojením spoločnosti Huawei pri budovaní 5G siete. Zdá sa, že Kanada nie je jediným spojencom, ktorého sa americká vláda snaží odhovoriť od spolupráce s týmto čínskym technologickým gigantom. Podľa denníka The Wall Street Journal vládni predstavitelia absolvovali stretnutia so zodpovednými zastupiteľmi v Nemecku, Taliansku, Japonsku i ďalších krajinách, na ktorých prezentovali možné riziká kybernetickej bezpečnosti v prípade, že by sa niektorá z krajín rozhodla pre budovanie 5G siete s použitím komponentov vyrobených firmou Huawei.

Huawei sa do nemilosti USA dostal potom, čo ho oficiálna správa kongresu označila v roku 2012 za potenciálnu národnú bezpečnostnú hrozbu. V správe, okrem iného, stálo, že čínska vláda môže Huawei donútiť ku prístupu k citlivým údajom. V tomto roku dokonca v USA úplne zakázali vládnym zamestnancom používať zariadenia od Huawei i ZTE. Americká armáda i vláda síce disponujú vlastnou satelitnou a telekomunikačnou sieťou, táto je však využívaná výhradne na prenos citlivých informácií a drvivá väčšina hlasových aj dátových prenosov je šírená prostredníctvom klasických mobilných sietí komerčných operátorov.

Spolupracujeme s krajinami po celom svete a prechádzame s nimi naše obavy týkajúce sa kybernetických hrozieb v telekomunikačnej infraštruktúre, keďže mnohé krajiny sú aktuálne vo fáze budovania 5G sietí“ , potvrdil pre The Wall Street Journal oficiálny vládny predstaviteľ Spojených štátov.

Či sa konkrétne krajiny rozhodnú pre spoluprácu s Huawei, alebo dajú na rady USA je v tejto chvíli otázne. Obavu z možnej špionáže totiž môže oslabiť fakt, že Huawei patrí medzi popredných svetových dodávateľov komponentov 5G sietí a v mnohých prípadoch za výrazne nižšie ceny ako jeho konkurenti.

Zdroj: Engadget

 

Prečítajte si aj:

5G sieť na Slovensku – jej nasadzovanie, možnosti a využitie