Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Spoločnosť BMW Group prvýkrát skúma využitie humanoidných robotov vo výrobe. Počas niekoľkotýždňovej skúšobnej prevádzky v závode BMW Group Spartanburg najnovší humanoidný robot Figure 02 od kalifornskej spoločnosti Figure úspešne vložil plechové dielce do špecifických prípravkov, ktoré sa následne zmontovali ako súčasť podvozku. Na dokončenie tohto výrobného kroku musí byť robot obzvlášť obratný.

Zároveň môže používanie robota ušetriť zamestnancov od nutnosti vykonávať ergonomicky nepohodlné a únavné úlohy. Spolu so spoločnosťou Figure v súčasnosti BMW Group testuje a vyhodnocuje, ako možno humanoidné roboty bezpečne používať pri výrobe automobilov.

Toto video ukazuje skúšobnú prevádzku v karosárni v závode BMW Group Spartanburg: https://b.mw/Figure_02.

„Vývoj v oblasti robotiky je veľmi sľubný. S počiatočnou testovacou prevádzkou teraz hľadáme možné využitie humanoidných robotov vo výrobe. Chceme túto technológiu sprevádzať od vývoja, až po jej praktické využitie,“ hovorí Milan Nedeljković, člen predstavenstva spoločnosti BMW AG pre výrobu.

S BMW iFACTORY, víziou výroby budúcnosti, hľadá spoločnosť BMW Group aj nové technológie. Ústredné prvky pri realizácii tejto vízie predstavujú efektívnosť, digitalizácia a udržateľnosť. Počas skúšobnej prevádzky získala spoločnosť BMW Group cenné poznatky o tom, aké požiadavky treba splniť pre integráciu takzvaných viacúčelových robotov do existujúceho výrobného systému. To zahŕňa aj spôsob, ako humanoidné roboty komunikujú v reálnych podmienkach s okolím. Po prvom použití vo výrobe automobilov spolupracujú odborníci z BMW Group a Figure na príprave robotov Figure pre budúce použitie vo výrobe a na základe zistení pokračujú v ich ďalšom vývoji.

Figure 02 stelesňuje najnovšie technologické pokroky v robotike

„Sme nadšení, že môžeme predstaviť model Figure 02, nášho humanoidného robota druhej generácie, ktorý nedávno úspešne dokončil testovanie v závode BMW Group Spartanburg. Model Figure 02 dostal významné technické vylepšenia, ktoré mu umožňujú vykonávať širokú škálu zložitých úloh úplne autonómne,“ hovorí Brett Adcock, zakladateľ a generálny riaditeľ spoločnosti Figure.

Podľa kalifornskej spoločnosti predstavuje Figure 02 najpokročilejšieho humanoidného robota na svete, ktorý je v súčasnosti dostupný na trhu. Kombinácia pohyblivosti dvoch nôh a pokročilej obratnosti znamená, že Figure 02 vyhovuje na použitie v oblastiach s fyzicky náročnými, nebezpečnými, alebo opakujúcimi sa procesmi, čím sa zlepšuje ergonómia a bezpečnosť pre spolupracovníkov. Figure 02 sa môže pochváliť trojnásobným výpočtovým výkonom oproti predchodcovi, vylepšenou hlasovou komunikáciou, lepšími kamerami, mikrofónmi a senzormi, vysokovýkonnou batériou a rukami štvrtej generácie v ľudskej mierke so 16 stupňami voľnosti na ruku a silou ekvivalentnou ľudskej.

Robot dokáže plne autonómne vykonávať ľudské a obojručné úlohy vyžadujúce rôznorodú a dynamickú manipuláciu, komplexné uchopenie a vzájomnú koordináciu oboch rúk. Zvládne umiestniť rôzne zložité dielce s presnosťou v milimetroch a môže dynamicky kráčať s využitím efektívnosti konštrukcie robota.

V súčasnosti sa v závode BMW Group Spartanburg nenachádzajú žiadne roboty s umelou inteligenciou a nie je stanovený žiadny presný časový plán na zapracovanie robotov Figure do závodu. Spoločnosti BMW Group a Figure budú pokračovať v oblasti zhromažďovania údajov a tréningových schopností robotov Figure 02.

Značky: