Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Detská tour Petra Sagana privíta fanúšikov cyklistiky tento rok v rámci 7 kôl po celom Slovensku.  Prvá séria je na programe už 10. apríla v Budmericiach.

Deti od 3 do 14 rokov tak budú môcť opäť zažiť skvelú atmosféru cyklistických pretekov pod „krídlami“ fenomenálneho Sagana pri súťažení v rôznych kategóriách. Súčasťou tour sú aj preteky pre rodičov mladých cyklistov. Tradičné podujatie pre malých aj veľkých priaznivcov cyklistiky tak pokračuje už deviatym ročníkom, a to opäť s podporou exkluzívneho partnera – ŠKODA AUTO Slovensko.  

Cyklistika je nezmazateľne zapísaná do DNA spoločnosti ŠKODA. V roku 1895 ju totiž založili Václav Laurin a Václav Klement v Mladej Boleslavi ako továreň na výrobu bicyklov. Dnes značka pokračuje vo svojej cyklistickej tradícii podporou mnohých damácich a zahraničných cyklistických podujatí vrátane Detskej tour Petra sagana. Tá privíta v 7 kolách po celom Slovensku deti od 3 do 14 rokov vo viacerých kategóriách. Svoje sily si zmerajú väčšinou na nenáročných okruhoch na lúkach, ihriskách či lesných cestách, pričom fanúšikovia ich môžu povzbudzovať priamo na trati. Popri medzinárodných pretekoch, ako sú Tour de France alebo španielska Vuelta, domácich Okolo Slovenska, L’Etape Slovakia by Tour de France či ŠKODA BIKE OPEN TOUR, tak Detská tour uzatvára paletu cyklo podujatí, ktoré si ŠKODA, ako fanúšik cyklistiky, zobrala pod svoje krídla.

„Obľúbenosť cyklistiky neustále rastie i medzi tými najmenšími, čo vidíme každoročne aj na našich podujatiach, ktorých súčasťou sme už dlhé roky. Sme veľmi radi, že ŠKODA AUTO Slovensko, ako exkluzívny partner Detskej tour Petra Sagana, môže prispieť k podpore talentov cyklistiky u nás. Úprimne sa tešíme na skvelú atmosféru a zážitky, ktoré budeme môcť sprostredkovať práve najmladšej generácii a ich rodičom prostredníctvom tejto výnimočnej série po celej republike,“ uviedol Roman Rajtár, vedúci marketingu spoločnosti ŠKODA AUTO Slovensko.

Pretekári si užijú členitý terén, piesok, výhľady aj lesopark

Cyklistika je šport naozaj šport pre každého, mladších aj starších, hoby bajkerov, ale aj profesionálnych cyklistov, celé rodiny, vrátane detí na odrážadlách. Každý si môže nájsť tú svoju trať či štýl. Práve pre tých najmladších je tu deviaty ročník Detskej tour Petra Sagana. Od roku 2018 sa koná v rámci nej aj súťaž pre rodičov mladých cyklistov

Prvé kolo sa uskutoční 10. apríla v Budmericiach, v anglickom parku s krásnym kaštieľom, kam chodil v minulosti na poľovačky napríklad aj gróf Pálffy. Nasleduje 7. mája Martin, kde bude na letisku v Tomčanoch čakať na pretekárov síce rovinatá trať, ale s krásnymi výhľadmi na Veľkú Fatru. Minuloročné finálové kolo sa uskutočnilo na úpätí Nízkych Tatier, kde tento rok privíta 14. mája účastníkov Demänová s technickou traťou a tiahlym stúpaním. Obrovský areál, jemný piesok a mierne svahy budú pripravené v Šamoríne 18. júna. Po troch rokoch sa podujatie opäť vráti do Košíc, kde sa 26. júna stretnú pretekári na štarte v Jahodnej. Premiérovo sa medzi podujatia zapojí aj Šaľa, kde 27. augusta sľubuje miestny lesopark hneď pri Váhu atraktívne prostredie a napínavé súboje. Ročník uzavrie Detská tour na lesných chodníčkoch, ktoré dlhé roky brázdil aj Peťo Sagan. Na svoje si tak 18. septembra v Žiline prídu cyklisti, ktorí majú radi členitý terén a technické úseky.

5 tipov, ako zvýšiť šance na medailu

Dnes už aj najmladší cyklisti brázdia cesty na prvých odrážadlách, postupne sa tak cyklistika stáva prirodzenou súčasťou pohybu v rámci celej rodiny. ŠKODA AUTO Slovensko spolu s Petrom Zánickým, bývalým trénerom Petra Sagana a súčasným riaditeľom Detskej tour, prináša 5 tipov pre nádejných pretekárov, ktoré im pomôžu zlepšiť výkony a šancu na medaily.

1. Menej je niekedy viac

Začínajúci cyklisti, prípadne ich rodičia, majú tendenciu nadmerne navyšovať čas strávený na bicykli. Pre zvýšenie kondície je však prínosnejšie voliť radšej kratší tréning v rýchlejšom tempe.

2. Pestrosť je kľúčom k pripravenosti

Často je veľmi lákavé skĺznuť k pravidelnému bicyklovaniu na obľúbenej trase. Je však vhodné trasy meniť, nevyhýbať sa kopcom, tiahlym rovinám, veterným úsekom, ani jazde v teréne. Deti sú tak všestrannejšie pripravené na rozmanité trate, ktoré ich budú na pretekoch čakať.

3. Správny prevod vo vyššej frekvencii

Deti nemajú ešte toľko síl v nohách ako dospelí, preto je vhodné, aby jazdili na ľahších prevodoch a s vyššou frekvenciou nôh. Môžu si tak prispôsobiť svoj štýl jazdy tomu, čo ich nohy aktuálne zvládnu.

4. Všestrannosť prináša harmonický rozvoj

Aj keď máte doma nadšeného cyklistu, je dobré zaradiť do pohybovej prípravy aj iné športy. Napríklad plávanie, gymnastiku či turistiku, vďaka ktorým sa telesná zdatnosť rozvíja harmonicky a pestrejšie.

5. Správna náročnosť zvyšuje motiváciu

Väčšina detí je súťaživých a teší ich, ak sa im na pretekoch darí. Preto, ak uvažujete o prvých pretekoch, zvoľte ich náročnosť primerane k aktuálnemu výkonu vášho dieťaťa. Pre začínajúcich cyklistov je vhodná aj Detská tour Petra Sagana, skúsenejší si tu rovnako môžu zmerať sily s rovesníkmi na technickejších a náročnejších úsekoch.

Všetky ďalšie potrebné informácie k jednotlivým kolám pretekov a prihlasovaniu nájdete na stránke www.detskatour.sk

Značky: