Množstvo aplikácií a hier z obchodov Google Play a App Store vás špehuje a načúva vášmu televízoru.

Nenápadné hry ako „Honey Quest“ či „Pocket Bowling 3D“ obsahujú špeciálny dodatočný softvér s názvom Alphonso. Ten pomocou mikrofónu načúva dianiu v okolí, identifikuje zvuky z televízora a snaží sa ich spárovať s miestami, ktoré navštevujete, reklamami, ktoré neprepnete a filmami, ktoré sledujete. To všetko za jedným účelom – servírovať vám viac presne cielenej reklamy. Finta je, že tento softvér beží na pozadí aj keď aplikácie, s ktorými sa do telefónu dostal, nepoužívate.

Podľa denníku The New York Times, jednoduchým vyhľadávaním v obchode Google Play našli okolo 250 hier s týmto softvérom. Stačilo im zadať do vyhľadávania kľúčové slová ako „Alphonso automated“ alebo „Alphonso software“. Podľa samotnej spoločnosti Alphonso je však ich softvér súčasťou zhruba 1000 rôznych hier a aplikácií – mnohé z nich sú určené pre deti.

Takto upravené aplikácie si pri inštalácii alebo prvom spustení vypýtajú mnoho povolení, medzi nimi aj prístup k mikrofónu za účelom reklamy. Problémom je, že asi nikoho pri tom nenapadne, že odteraz vás bude mobil non-stop počúvať aby zistil, či večer v telke pozeráte nový seriál, reprízu starého filmu či desiatu sériu nejakej reality show.

Alphonso potom poskytuje údaje televíznym staniciam, ktoré takto zistia akí ľudia sledujú aký obsah a aké reklamy im servírovať. Spolupracuje aj s kinami a filmovými štúdiami, ktorým predáva informácie o tom, akí ľudia chodia ako často a na aké filmy do kina. Alphonso ale spolupracuje aj so službou Shazam – útržky zvukov posiela do Shazamu a ten im za poplatok pomáha identifikovať zvuky a tým pádom bližšie spoznať používateľa a jeho návyky.

Jednoducho, medzi tým, čo váš telefón počuje a aká reklama sa vám zobrazuje, je jednoznačne spojitosť.

Keďže aplikácií vybavených týmto softvérom je už zhruba tisíc, je dosť možné, že aj vy ich máte nainštalované na svojom mobilnom zariadení. Čo s tým môžete urobiť? V prípade iPhonov aj Androidov je postup celkom jednoduchý – nazrite do nastavení a skontrolujte povolenia, ktoré ste jednotlivým aplikáciám udelili. V nastaveniach máte možnosť tieto privilégiá jednotlivým aplikáciám zrušiť. Vrelo odporúčame takúto kontrolu spraviť, ak ste dávali svoj smartfón do rúk deťom a viete, že inštalovali nejaké aplikácie.

Zdroj: The New York Times, LifeHacker

Shazam ponecháva mikrofón stále zapnutý, vraj je to vymoženosť