Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Návšteva MINI Electric v Nevade vznikla ešte pred vypuknutím pandémie COVID-19. MINI a všetky zúčastnené strany si uvedomujú svoju spoločenskú zodpovednosť a vzhľadom na ochranu zdravia a pohodlia takýto druh výletu momentálne neodporúčajú.

Lesk a krása, hazard a gigantické predstavenia. V Las Vegas, metropole zábavy, je všetko väčšie. A práve preto zavítalo prvé plne elektrické vozidlo britskej prémiovej značky do mesta uprostred púšte. Kompaktné vozidlo potrebuje na parkovanie iba málo miesta, ticho si bzučí po preslávenom bulvári Las Vegas Strip a v neustále neónmi vysvietenom prostredí hotelov a kasín potrebuje iba trochu elektriny na to, aby poskytlo zábavu z jazdy, ktorá je pre túto značku taká typická.

Toto je mesto s magickou žiarou, v ktorom sa pred pozadím z očarujúcich hotelov a kasín nachádzajú repliky budov ako Socha slobody, parížska Eiffelova veža, egyptské pyramídy či benátske kanály. Na každom rohu vás vítajú Elvisovi dvojníci a samotné Las Vegas sa ľahko môže premeniť na čokoľvek nadpozemské, čo by ste si len uprostred Nevadskej púšte dokázali predstaviť. Faktom však je, že napodobeniny známych pamiatok na Las Vegas Boulevard, ktorému všetci familiárne hovoria Strip, každoročne pritiahnu viac turistov ako každý jeden z originálov. Navyše tu zažijete veľkolepé vystúpenia iluzionistov ako David Copperfield, Siegfried & Roy či Hans Klok. V metropole kasín a zábavy je všetko väčšie a úžasnejšie, než by ste si kedykoľvek dokázali predstaviť.

Platí to aj na cestách. Medzi extrémne predĺženými limuzínami, exkluzívnymi športovými automobilmi a klasickými americkým pick-upmi s obrovskými výkonnými motormi dokáže naplno očariť iba naozaj výnimočné vozidlo. Napríklad malý plne elektrický automobil zo Spojeného kráľovstva. A je to pravda. V Las Vegas je nové MINI Cooper SE (kombinovaná spotreba paliva: 0,0 l/100 km; kombinovaná spotreba elektrickej energie: 16,8 — 14,8 kWh/100 km; kombinované emisie CO2: 0 g/km) naozaj emotívnym zjavom s nepopierateľnou exotickou príťažlivosťou.

Ktokoľvek sa v MINI Electric s jemným bzučaním a bez vypúšťania lokálnych emisií prevezie po Stripe, zažije, ako sa za ním otáča mnoho hláv a uvidí samé zdvihnuté palce. Najznámejší bulvár v meste meria takmer sedem kilometrov a pretína ho zo severu na juh. Lemujú ho hotely zvučných mien ako Venetian, Mirage, Flamingo, Caesars Palace, Bellagio, MGM Grand, New York, New York alebo Luxor a vedie k rovnako známemu uvítaciemu nápisu s nesmrteľnými slovami Welcome to Fabulous Las Vegas, kde sa takmer neustále fotia turisti. Počas jazdy po Stripe oslovuje MINI Cooper SE okoloidúcich energickou, no takmer nehlučnou explóziou zrýchlenia. Trasa medzi semaformi predstavuje ideálnu možnosť na využitie dvojstupňovej rekuperácie brzdnej energie. V závislosti od hustoty dopravy má každý z dvoch stupňov svoje vlastné prejavy. Pri zapnutí silnejšej rekuperácie začne MINI výrazne spomaľovať hneď, keď vodič pustí akceleračný pedál. Tento režim dokáže dodať do vysokonapäťovej batérie veľa energie. V druhom režime dokáže prísť k semaforom na zotrvačnosť s výrazne nižším brzdným účinkom.

Keď sa v Las Vegas zotmie, začnú fasády budov, reklamné pútače, smerovky a reflektory žiariť a blikať mnohými farbami. Vtedy ožije omamný oceán neónových trubíc a LED modulov. Avšak mestské zastupiteľstvo v Las Vegas robí všetko pre to, aby znížilo spotrebu zdrojov. Všetky verejné budovy teraz využívajú energiu z obnoviteľných zdrojov. A nabíjacie stanice pre elektrické vozidlá sa dajú ľahko nájsť. MINI Electric nabíja svoje batérie, aby bolo na ďalší deň plne pripravené na ďalšie dobrodružstvá.

„Čo sa stane vo Vegas, zostane vo Vegas,” je známe príslovie, ktoré sa šíri medzi návštevníkmi a zaručuje diskrétnosť. Avšak v období neustálych živých prenosov a sociálnych sietí je takmer nemožné, aby sa niečo nedostalo von. Stále viac turistov sa zameriava aj na objavovanie atrakcií v okolí mesta. Iba 30 kilometrov od Stripu sa nachádza kaňon Red Rock, ktorý za úsvitu prináša výnimočnú hru farieb na trblietajúcich sa skalných útvaroch zahalených do červenej žiary.

Krátko nato začne byť naozaj horúco. Ak by sa niekde na púštnych cestách objavil nejaký tieň, teplomer by v ňom vyletel až k hodnote 50 stupňov Celzia. Na žiariacom slnku je teplota ešte vyššia. V takýchto podmienkach sa rýchlo vybíjajú aj batérie mobilných telefónov. Naopak, vysokonapäťové batérie nového MINI Cooper SE zostávajú chladné. S plne nabitými batériami dosahuje dojazd medzi 235 až 270 km a klesá iba veľmi pozvoľna. Podarilo sa to dosiahnuť vďaka mimoriadne účinnému systému chladenia interiéru a vysokonapäťových batérií.

S pomocou veľmi účinnej technológie tepelného čerpadla dokáže chladiaci systém fungovať naozaj presvedčivo. Taktiež umožňuje predchladenie interiéru. Po turistike v kaňone Red Rock nebude vodič zaliaty potom a žeravým vzduchom, pretože ho po návrate uvíta príjemne vychladený interiér. Špeciálna aplikácia na diaľkový prístup MINI Connected dokáže spustiť klimatizovanie interiéru z mobilného telefónu aj na diaľku. Teda, ak sa ešte predtým v horúčave nevybije batéria mobilného telefónu.

Ďalšia populárna exkurzia zavedie návštevníkov k Hooverovej priehrade, ktorá sa nachádza približne 50 kilometrov juhovýchodne od Las Vegas. Mostom Mike O’Callaghan – Pat Tillman Memorial Bridge prechádza diaľnica číslo 93 cez rieku Colorado a kaňon, ktorý sa zaryl do okolitých skál, poskytuje fascinujúci pohľad cez údolie na monumentálnu priehradu. Tá zastavila rieku a vytvorila nádrž Mead, ktorá zásobuje pitnou vodou Las Vegas. Priehrada so 17 turbínami využíva vodu na výrobu elektrickej energie. Vedľajším efektom výroby bezemisnej energie sú silné elektromagnetické vlny, ktoré sa vyskytujú v blízkosti priehrady. Práve tieto vlny inšpirovali konštruktérov spoločnosti BMW Group, aby sem zavítali počas testovania prototypov nových modelov v neďalekom Údolí smrti a preverili odolnosť elektronických systémov vozidla proti ich vplyvom. Podobné testy výrazne prispeli k tomu, že za ostatné desaťročia sa podstatne zlepšila elektromagnetická ochrana vozidiel. Výsledkom je, že počas cesty cez priehradu funguje elektronika modelu MINI Cooper SE bez problémov a posádka opäť v nemom úžase nedokáže odtrhnúť zrak od zázraku stvoreného ľudským umom.

 

Značky: