Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Poistenie bývania je dnes už prirodzenou súčasťou. V prípade nečakaných udalostí spojenými so škodami chráni pred finančnými výdavkami. Voda je dôvod, ktorý je podľa štatistík ČSOB Poisťovne najčastejšou príčinou poistných udalostí. Domy či byty tak najčastejšie trápi vytopenie a zaplavené priestory.

Najčastejšie nás trápi voda

Vodu nevyhnutne potrebujeme k životu, no v iných podobách vie aj pekne vytrápiť. ČSOB Poisťovňa eviduje napríklad hlásenie, kedy praskla hadička na WC a následne došlo k vytopeniu dvoch poschodí rodinného domu.  Škoda sa vyšplhala na viac ako 12 200 eur.

Príčinou býva aj počasie. ČSOB Poisťovňa eviduje prípad, kedy sa vplyvom silného dažďa dostala voda do domu garáže. Odniesli si to stenypodlaha. Škoda bola vyčíslená na 12 700 eur.

Podobný bol aj ďalší prípad, kedy poistná udalosť vznikla následkom krupobitia. Poškodilo krytinu a voda zatiekla do interiéru. Škoda bola v tomto prípade takmer 5 400 eur.

Potrápiť môže aj práčka. Voda, ktorá unikla z práčky, vytopila ďalšie dve poschodia pod poistencom. Škoda sa vyšplhala na viac ako 1 700 eur.

Príčinou býva aj oheň

Aj oheň dokáže spôsobiť veľké starosti. ČSOB Poisťovňa eviduje požiar domu, ktorého príčinou bol skrat elektroinštalácie. Škoda bola vyčíslená na viac ako 82 000 eur. V druhom prípade, kde zhorelo jedno poschodie domu, sa škoda vyšplhala na viac ako 95 500 eur. Evidujeme aj prípad, kedy sa páchateľ vlámal do domu a ten následne zhorel. Výška škody bola takmer 30 700 eur. Oheň však ničí častokrát aj rekreačné chaty. V jednom z takýchto hlásení dosiahla škoda viac ako 31 000 eur.

Poistenie zodpovednosti za škodu sa vyplatí

Poistenie zodpovednosti za škodu má svoj význam. Pokrýva udalosti, ktoré by inak človek musel platiť z vlastného vrecka, ak pri poistnej udalosti utrpí škodu niekto iný. Medzi najčastejšie prípady býva vytopenie susedov, ale napríklad aj to, keď váš pes niekoho pohryzie.

Príklady:

  • pokazená práčka vytopila susedov,
  • počas rekonštrukcie bytu bola poškodená susedova stena,
  • počas prevozu chladničky boli vážne poškodené výťahové dvere.

S poistením zodpovednosti netreba váhať pri domácom zvieratku.

ČSOB Poisťovňa eviduje napríklad tieto udalosti:

  • pes pohrýzol návštevu,
  • pes napadol pri venčení chodca.

Poistenie domova

Pri poistení vlastnej strechy nad hlavou je dôležité tak poistenie domácnosti ako aj poistenie budovy. Pri poistení budovy je chránená nehnuteľnosť, kryje teda napríklad steny, podlahy, okná a ostatné zabudované súčasti stavby. Toto poistenie však zahŕňa aj prípadné škody na záhradných domčekoch, oplotenívonkajších neprenosných krboch či garážových státiach.

Poistenie domácnosti zase zahŕňa zariadenie osobné veci. Súčasťou poistenia sú aj veci nachádzajúce sa v spoločných uzamknutých priestoroch, ako sú sušiareň, práčovňa či kočikáreň.   Poistenie domácnosti zahŕňa aj príslušenstvo motorového vozidla, ako sú napríklad pneumatiky, autosedačky, disky a podobne, ak sú uskladnené napríklad v garáži či pivnici.

Poistenie bývania od ČSOB s vyšším krytím a s vyššími zľavami

Predchádzať finančným stratám a zabezpečiť si svoj domov sa dá inovovaným poistením budovy, domácnosti a zodpovednosti za škodu Domos Kompakt. Poistenie pokrýva škody spôsobené rôznymi živelnými udalosťami (požiar, záplava, víchrica a iné), ako aj vlámaním, krádežou či vandalizmom.

Výberom balíka Extra získa poistený okrem rozšíreného krytia a vyšších limitov pri škodových udalostiach aj:

  • 0 € spoluúčasť pri poistnom plnení,
  • 300 € extra odškodné naviac bez dokladovania pri škode nad 3 000 €,
  • dvojnásobné odškodnenie v prípade krádeže počas Vianoc a svadobného obdobia,
  • náhradu škôd spôsobených zvieratami na fasáde domu.

Vďaka pripoisteniu zodpovednosti za škody ČSOB Poisťovňa uhradí poistné plnenie až do 140 000 eur za ujmy na majetku alebo zdraví, ktoré spôsobia členovia domácnosti cudzím osobám, alebo ktoré spôsobí poistený iným v súvislosti s vlastníctvom nehnuteľnosti.

Samozrejmou súčasťou je aj non-stop pomoc v havarijných či iných vážnejších situáciách. Stačí zavolať asistenčnú službu, ktorá je k dispozícii 24 hodín denne.

ČSOB Poisťovňa odmeňuje verných klientov 5% zľavou za ďalšie poistenie, pri dvoch a viacerých poisteniach je zľava až 10 %. Ak človek uzavrie zmluvu o poistení do 31.12. 2015, dostane ešte extra zľavu vo výške 10 %.

Zdroj: ČSOB

Značky: