Bežná cena smartfónov v Indii je výrazne vyššia, približne na úrovni 100 dolárov.

Google sa v poslednom období rozhodol viac zameriavať aj na rozvojové trhy, na čele s Indiou, ktorá má viac ako miliardu obyvateľov. Vďaka tomu spoločnosť predstavila sériu aplikácií „Go“, ktorá signalizuje odľahčené aplikácie s menšími nárokmi na hardvér a internet. Rovnako však Google prišiel aj s odľahčeným operačným systémom Android Go.

Celé to tak vyúsťuje do výroby lacnejších smartfónov a Google už dávno spolupracuje v Indii s viacerými miestnymi firmami za účelom vytvorenia smartfónu so 4G s cenou výrazne nižšou ako 100 dolárov, pričom by výrobca využil aktuálny operačný systém Android Oreo Go. Hlavným partnerom Google je v tomto smere firma Micromax, no spoločnosť nadviazala spoluprácu aj s ďalšími výrobcami smartfónov – Intex, Lava či Karbonn.

Nový smartfón, ktorý bude výsledkom tejto spolupráce by sa na trhu mohol objaviť ešte tento mesiac, 26. januára, v maloobchodnej cene 2000 indických rupií, čo je približne 30 dolárov. Micromax má s Android Go aj ďalšie plány a chce vytvoriť ešte tento rok ďalšie smartfóny s týmto operačným systémom, ktoré budú vybavené 1 GB pamäte RAM a menej.

Zdroj: AndroidAuthority

Prečítajte si aj:

Superlacný indický smartfón má problémy. Je to podvod?