Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Projektory Panasonic poskytujú jedinečný zážitok z výstavy Momenty histórie v Národnom múzeu v Prahe. Je to druhá najväčšia multimediálna inštalácia na svete.

Národné múzeum je najväčším múzeom v Českej republike. Zahŕňa celý rad disciplín od prírodných vied až po špecializované oblasti spoločenských vied. Sústreďuje zbierky materiálov dokumentujúcich vývoj prírody, dejín a praveku českej i zahraničnej proveniencie. Historická budova Národného múzea bola niekoľko rokov zatvorená pre rozsiahlu rekonštrukciu. Slávnostné znovuotvorenie sa konalo 28. októbra 2018 pri príležitosti 100. výročia založenia Československa a 200. výročia založenia múzea.

Multimediálna projekcia „Momenty histórie“ v spojovacej chodbe

Počas rekonštrukcie sa rozšírili výstavné priestory múzea, zastrešili sa sály a zväčšila sa výstavná plocha. Spojovacia chodba medzi Historickou budovou a Novou budovou tvorí komplex Národného múzea vďaka novému podzemnému prepojeniu medzi oboma budovami. Na oboch stranách bolo nainštalovaných viac ako 50 metrov panelov.

„Hlavnou myšlienkou bolo vytvoriť multimediálnu projekciu v novom unikátnom priestore podzemnej chodby medzi Historickou a Novou budovou,“ hovorí architekt Martin Hejl. Navrhol projekciu na oboch stranách chodby s celkovou dĺžkou 112 metrov, ktorá poskytuje návštevníkom jedinečný zážitok. 38 Laserové projektory Panasonic PT-RZ660 boli použité v kombinácii s objektívmi ET-DLE035 s veľmi krátkou projekčnou vzdialenosťou.

„Inštalácia v Spojovacej chodbe je výnimočná nielen svojou veľkosťou, ale predovšetkým zaujímavým konceptom – sú tu dve projekcie, ktoré sú proti sebe. Je to druhá najväčšia multimediálna inštalácia na svete. Obraz je generovaný súborom projektorov, ktoré pozostávajú z 19 kombinovaných efektívnych synchronizovaných projekcií na každej stene. Vzniká tak filmový priestor v hyperpanoramatickom formáte,“ hovorí Petr Vlček, riaditeľ spoločnosti AVT Group.

Miestna výstava sa nazýva Momenty histórie a sleduje históriu lokality od praveku až po súčasnosť prostredníctvom jedinečnej multimediálnej projekcie. Návštevníci môžu sledovať premeny Václavského námestia v Prahe s podrobnou vizualizáciou jednotlivých budov a udalostí. Cieľom celej výstavy je vtiahnuť diváka do premietaného príbehu, čo zabezpečuje dvojmetrový obraz a pohlcujúci zvukový systém s 32-kanálovým zvukom.

Technické riešenie

Celú projekciu zabezpečuje 38 laserových projektorov Panasonic PT-RZ660, ktoré vytvárajú dokonale plynulý obraz v spojení s 38 objektívmi Panasonic ET-DLE035 s veľmi krátkou projekčnou vzdialenosťou, aby neoslňovali návštevníkov a zároveň eliminovali rušenie projekcie ich tieňmi. O jednotlivé časti obrazu sa starajú počítače Intel NUC (19 jednotiek, každá pre 2 projektory) a jeden riadiaci počítač Intel NUC, ktorý zabezpečuje konečnú synchronizáciu obrazu, aby bol úplne plynulý.

Keďže samotnú inštaláciu sprevádzala náročná a veľmi presná kalibrácia obrazu, spoločnosť AVT Group navrhla pružinový kotviaci systém pre projektory so špeciálnymi tichými blokmi na tlmenie vibrácií z cestnej premávky cez tunel, čím sa eliminovali budúce nepresnosti, ktoré by mohli narušiť rovnomernosť obrazu. Pred samotnou inštaláciou sa v iných oblastiach vykonalo testovanie v teréne, aby sa vopred potvrdila funkčnosť systému.

Vizuálnu časť výstavy dopĺňa zvukový systém, ktorý umožňuje komponovať zvuk na mieru tak, aby bol v súlade s dejom na obraze, t. j. zvuk sa pohybuje priamo s obrazom v reálnom čase. To je dosiahnuté vysokým počtom reproduktorov (32 Bose RMU105), z ktorých každý má vlastný kanál na zosilňovači (4 8-kanálové zosilňovače PowerMatch 8250). Celá zostava je navrhnutá tak, aby obe strany mohli pracovať nezávisle od seba. Vybrané reproduktory majú napriek kompaktným rozmerom (potrebným na umiestnenie v stiesnených priestoroch medzi stropnými lamelami) dostatočný výkon a vhodnú vyžarovaciu charakteristiku, ktorá umožňuje divákovi, a teda aj poslucháčovi, identifikovať polohu zdroja zvuku, čím sa vytvára správny priestorový vnem.

Značky: