Momentálne sme v situácii, keď sa veľká, ak nie celá časť našich životov odohráva online. Ešte nikdy predtým v tomto prepojenom svete nezohrávala naša schopnosť komunikovať, socializovať sa, pracovať či vybavovať veci online takú kľúčovú a kritickú úlohu.

Aj keď sú naše schopnosti v tomto smere mimoriadne rozvinuté, musíme čeliť faktu, že kam idú ľudia, tam idú aj kyberzločinci. Ak existuje šanca, že je možné túto situáciu zneužiť a nalákať ľudí, aby sa nedobrovoľne podelili o svoje osobné údaje alebo poslali peniaze nesprávnemu adresátovi, vedzte, že kyberzločinci už na tom pilne pracujú. Videli sme už prípady malvéru súvisiaceho s koronavírusom (COVID-19), ktorý maskoval škodlivé súbory do dokumentov týkajúcich sa tohto ochorenia, lenže tam možnosti ako v týchto časoch ohroziť našu online bezpečnosť nekončia.

Streamovanie na vzostupe

Dá sa očakávať, že v tomto období zažijú streamovacie služby najväčší dopyt vo svojej histórii, keďže milióny ľudí, ktorí by za bežných okolností išli s rodinou či známymi do kaviarní alebo reštaurácií, sú nútené zostať doma. Pre streamovacie služby to nepochybne znamená obrovský nápor, čo môže spôsobiť určité spomalenie poskytovania služieb a viesť k tomu, že ľudia budú hľadať alternatívne formy prístupu k online obsahu. Avšak, ak zablúdite z chránených portálov poskytujúcich legálne streamovacie služby s filmami, hrami a ďalším obsahom inam, bude to hrať do karát kyberzločincom a používatelia tak budú vystavení možným útokom. Akokoľvek lákavé môže byt hľadanie alternatívnych zdrojov obsahu, spoločnosť Kaspersky odporúča, aby boli používatelia trpezliví a neopúšťali dôveryhodné zdroje streamovania.

Tipy expertov spoločnosti Kaspersky na bezpečné online streamovanie:

  • Držte sa dôveryhodných zdrojov, to znamená služieb, ktoré máte predplatené. Nespoliehajte sa na náhodne vyhľadané zdroje. Pred stiahnutím akéhokoľvek súboru opätovne prekontrolujte formát adresy URL alebo názov spoločnosti. Falošné webové stránky môžu vyzerať rovnako ako tie skutočné, ale vyskytujú sa tam anomálie, ktoré vám pomôžu spoznať rozdiel.
  • Venujte pozornosť prípone stiahnutého súboru. Ak sťahujete epizódy televíznych relácií, súbor nesmie končiť príponou .exe.
  • Dávajte pozor na torrenty, ktoré používate a vyhľadajte komentáre k súborom, ktoré ste si vybrali na stiahnutie. Ak komentáre nesúvisia s obsahom, pravdepodobne sa pozeráte na malvér.
  • Chráňte zariadenia, cez ktoré streamujete a uistite sa, že je váš operačný systém ako aj aplikácie, ktoré používate, aktualizované.
  • Neklikajte na odkazy, ktoré sľubujú obsah ešte pred jeho oficiálnym uvedením a ak máte pochybnosti o pravosti obsahu, informujte sa u svojho poskytovateľa v prípade, že si nie ste istí, že je táto ponuka dostupná aj vo vašom regióne.
  • Ak je to možné, použite na platbu kreditnú kartu a pokúste sa vyhnúť ukladaniu podrobností o karte na webovú stránku streamovacej služby. Použite pre každý z vašich online účtov jedinečné a silné heslo.

Online nákupy

Či už doma zostávate dobrovoľne, alebo ste zasiahnutí karanténou, je prirodzeným dôsledkom dopyt po službách online nakupovania, nakoľko ľudia sa budú snažiť zaobstarať si jedlo, zábavu a ďalšie veci z prostredia svojho domova. To, spolu s nakupovaním z nudy, ako aj lákavými ponukami maloobchodníkov, ktorí sa snažia udržať nad vodou v čase, keď hospodárstvo a ekonomiku zasahuje tvrdý úder, je magnet pre kyberzločincov. V ktoromkoľvek bode nákupného ošiaľu zaznamenávame nárast nákupného malvéru a phishingových útokov. Vidíme to najmä vtedy, keď sa jedná o niečo obzvlášť aktuálne alebo sú ľudia viac zraniteľní. Kyberzločinci totiž radi využijú každú príležitosť na to, aby ľudí nachytali neodolateľnými ponukami, ktoré sa často zdajú pridobré na to, aby boli skutočné. Z toho dôvodu spotrebiteľom odporúčame, aby boli v takomto období mimoriadne opatrní pri online nakupovaní a otváraní si e-mailov od maloobchodníkov ponúkajúcich tovar online.

Tipy expertov spoločnosti Kaspersky na bezpečné online nakupovanie:

  • Dávajte si pozor na ponuky, ktoré sú až príliš dobré na to, aby boli skutočné.
  • Ak si chcete overiť pravosť ponuky, navštívte priamo stránku e-shopu tak, že zadáte webovú adresu priamo do prehliadača. Na odkaz v maile neklikajte.
  • Pri platbe skontrolujte, či sa na paneli s adresou nenachádza ikona zámku (link musí začínať https://).
  • Ako dodatočnú úroveň ochrany pri platbách používajte pri nákupe radšej kreditnú než debetnú kartu.
  • Nikdy neukladajte podrobnosti o svojej platobnej karte na webovej stránke.
  • Chráňte zariadenia používané na nakupovanie a uistite sa, že máte nainštalované všetky bezpečnostné aktualizácie.
  • Pre každý z vašich účtov používajte jedinečné a silné heslo.

Miroslav Kořen, generálny riaditeľ Kaspersky pre východnú Európu

„V súvislosti s nárastom práce na diaľku sme si tiež všimli snahu kyberzločincov zviezť sa na vlne záujmu o koronavírus a schovávať škodlivé súbory do dokumentov, ktoré sa ho naoko týkajú. Pri tomto oportunistickom prístupe kyberzločincov spojenom so zmenami našich návykov je preto namieste byť v týchto časoch mimoriadne ostražití,“ upozorňuje Miroslav Kořen, generálny riaditeľ spoločnosti Kaspersky pre východnú Európu.

 

Značky: