Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Na slovenskom trhu so zánovnými vozidlami nastal výrazný posun. Zatiaľ čo v minulosti prevládali aj v tejto kategórii autá na dieselový pohon, v súčasnosti to už neplatí. Ponuka inzerovaných zánovných vozidiel za prvý polrok ukázala, že počet benzínov a dieselov sa úplne vyrovnal. Vlani mali pritom v rovnakom sledovanom období naftové autá navrch nad benzínovými v pomere 57 ku 43 percent. Vyplynulo to z kontinuálneho sledovania trhu, ktoré robí značka zánovných áut Mototechna. Tá patrí do skupiny AURES Holdings, ktorej súčasťou je aj sieť autocentier AAA AUTO.

Slováci si mohli za prvých 6 mesiacov tohto roka vyberať z celkovej ponuky 16 918 inzerovaných  zánovných vozidiel. Ide o autá, ktoré sú vyrobené najneskôr v roku 2013 a majú najazdených do 40 tisíc kilometrov. Analýza ukázala, že najčastejšie mali tieto autá 1 rok a mali najazdených 12 275 kilometrov, čo je o približne 300 kilometrov menej, ako to bolo v rovnakom sledovanom období vlani. V medziročnom porovnaní klesla aj najčastejšie uvádzaná cena z 20 500 na 18 500 eur.

Keď sa pozrieme na ponuku zánovných áut podľa toho, na čo jazdia, vozidiel s naftovým motorom bolo 7 981 a s benzínovým 7 963. „Ukazuje sa nám tu nový trend na slovenskom trhu so zánovnými vozidlami. Kým v minulosti  prevládali autá na dieselový pohon, počet ponúkaných benzínových áut sa im už úplne vyrovnal. Pre porovnanie môžem uviesť, že  vlani mali v rovnakom sledovanom období naftové autá navrch nad benzínmi v pomere  57 ku 43 percent. Čo je taktiež zaujímavé, v ostaných krajinách Vyšehradskej štvorky je stále ponuka dieselových áut výrazne vyššia ako benzínových. Najmarkantnejší rozdiel je v Poľsku, kde tvoria autá s naftovými motormi až dve tretiny z ponuky zánovných vozidiel,“  hovorí generálna riaditeľka AURES Holdings Karolína Topolová.

Kým na Slovensku a v Českej republike úplne dominujú v ponuke modely od Škodovky, v Poľsku a Maďarsku je už ponuka oveľa rozmanitejšia.

Najinzerovanejšie zánovné autá za prvý polrok 2018
SlovenskoČeská republikaPoľskoMaďarsko
Škoda OctaviaŠkoda OctaviaOpel AstraOpel Astra
Škoda OctaviaŠkoda FabiaFord FocusBMW 5
Škoda RapidŠkoda RapidRenault ClioMercedes E
Volkswagen GolfŠkoda SuperbVolkswagen GolfOpel Corsa
Škoda SuperbHyundai i30Opel CorsaSuzuki Vitara

 

V ponuke zánovných vozidiel na Slovensku výrazne prevládajú autá ponúkané firmami, ktorých bolo za pol roka viac ako 13 a pol tisíc, zatiaľ čo súkromné osoby inzerovali necelých 3 400 áut. „Medzi oboma kategóriami sú pritom veľké rozdiely. Kým autá od súkromných inzerentov mali najčastejšie najazdených takmer 21 600 kilometrov, cenu tesne pod hranicou 14 tisíc eur a najčastejší vek 2 roky, firemné autá mali najazdených zhruba o polovicu menej kilometrov – 10 485 a nemali ani jeden rok. Boli však logicky aj drahšie,“  dopĺňa Karolína Topolová.  

 

Suverénne najviac zánovných vozidiel predávajúci ponúkali v Bratislavskom kraji (6 009) a naopak najmenej v Banskobystrickom kraji (1 163). Bratislavský región bol aj najdrahší (21 900 eur), najlacnejšie zánovné boli vozidlá v Nitrianskom kraji (15 990 eur).

 

Značky: