Môže prinavrátiť stratený hlas veľkému množstvu neurologických pacientov.

Takýto ľudia vedia stále vysielať do mozgu signály z pier, čeluste alebo napríklad aj hrtanu. Práve tieto signály sa snažia využiť výskumní pracovníci z UCSF, aby obnovili stratený hlas.

Vytvorili rozhranie mozgového stroja, ktoré dokáže zmeniť tieto mozgové signály na väčšinou rozpoznateľnú reč. Namiesto toho, aby sme sa pokúšali čítať myšlienky, technológia strojového učenia nadväzuje na jednotlivé nervové príkazy a prekladá ich do virtuálneho vokálneho traktu, ktorý sa približuje zamýšľanému výstupu.

Výsledky nie sú bezchybné. Hoci systém presne zachytáva charakteristický zvuk hlasu a je často ľahko zrozumiteľný, sú aj stavy, kedy syntezátor produkuje skomolené slová. Je to stále na míle vzdialené a vylepšené od predchádzajúcich pomerne neúspešných pokusov.

Vedci tiež testujú hustejšie elektródy na rozhraní mozgu, ako aj sofistikovanejšie strojové učenie, ktoré by mohli zlepšiť celkovú presnosť výsledkov. V ideálnom prípade by tento spôsob fungoval s akoukoľvek osobou, aj keby vedci nemohli školiť systém pred jeho samotným používaním v praxi.

Toto úsilie by mohlo chvíľu trvať a v tomto štádiu neexistuje žiadny presný dátum uvedenia do praxe. Cieľ je ale jasný: výskumníci chcú oživiť hlasy ľudí s ALS, Parkinsonovou chorobou a inými chorobami, kde je strata reči nezvratná. Ak sa to stane, mohlo by to dramaticky zlepšiť komunikáciu pre tých pacientov, ktorí dnes musia používať oveľa pomalšie metódy a pomôže im to lepšie sa začleniť späť do spoločnosti.

Zdroj: TechnologyReview

Prečítajte si aj:

Peter odporúča: Hudba moja každodenná

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.