Nejde o úplnú novinku a to, že mobil môže byť špinavší ako iné súčasti našich životov mnohých nemusí prekvapiť.

Nakoniec aj štúdia, ktorá o tom hovorí, je z roku 2017. Nezaškodí si ju pripomenúť a zistiť o čo vlastne ide. S príchodom roku 2020 sa téma čistoty rúk a dezinfikovania povrchov rozbehla naplno. Popri kľučkách, stoloch či iných spotrebičov, ktorých sa chytáme sme na smartfóny často zabúdali. Tie nosíme so sebou a aj keď si ruky umyjeme, mobilu toto zväčša nedoprajeme.

Štúdia bola vykonaná na vzorke 27 mobilných telefónov, ktoré zozbierali od študentov strednej školy vo veku 16 až 18 rokov. Skúmaná bola zadná strana telefónu aj predná rovnako pri dotykových displejoch aj tlačidlových modeloch. Následne boli vzorky kultivované po dobu 48 hodín a teplote 37 °C. Pomocou hmotnostného spektrometra identifikovali tri rôzne typy kolónií, ktoré boli na povrchu v najväčšom počte. Docentka epidemiológie na Fakulte verejného zdravia Michiganskej univerzity, Emily Martinová hovorí, že štúdia zistila viac ako 17 000 kópií bakteriálnych génov v telefónoch študentov.

To je 10× viac ako na väčšine záchodových dosiek. Na rukách máme bežne rôzne mikróby, ktoré ale nie sú pre človeka škodlivé a sú našou bežnou súčasťou. Avšak dotýkaním sa rôznych predmetov a následne smartfónu, je možné zvýšiť prenos rôznych baktérií či vírusov. Nie všetky ale prežijú vonkajšie prostredie a tak nejde o vyslovene rizikové zariadenie.

Výskum skôr hovorí o tom, že popri umývaní rúk sa na smartfón zabúda a ten používame veľmi často. Preto je vhodné občas dezinfikovať aj tento typ zariadenia špeciálnymi prípravkami na čistenie elektroniky alebo UV sterilizátorom ako má v ponuke napríklad Samsung. Bezpečné sú podľa našich skúseností aj dezinfekčné roztoky na ruky, nevhodné sú ale gélové formy, ktoré by sa mohli dostať do priehlbiniek smartfónu.

Na čistenie sa dá použiť roztok so 40 % alkoholu, no použiť môžete aj silnejší. Pozor na to, že roztoky sú riedené vodou a tak otieranie zadnej strany alebo displeja bude navlhčovať váš smartfón. Dnes majú mnohé telefóny ochranu voči dažďu alebo úplnému ponoreniu do kvapaliny, preto by takéto čistenie nemalo spôsobovať žiadne komplikácie.

Zdroj: Time, NLoM

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.