Čínska spoločnosť Huawei sa postupne vracia na trh s obrovským nárastom v predajoch.

O spoločnosti Huawei počujeme v poslednej dobe čoraz viac. Len nedávno dokázala, že jej návrat na trh je veľkolepý tým, že sa umiestnila medzi TOP 5 výrobcami bezdrôtových slúchadiel. Ešte väčším úspechom však bolo získanie prvého miesta v počte predaných smartfónov na čínskom trhu. Tentokrát však čínska spoločnosť ešte stále skľučovaná sankciami boduje aj na globálnom trhu, konkrétne v segmente skladateľných smartfónov.

Dlhú dobu v tomto priestore dominovala spoločnosť Samsung, ktorej sa podarilo plnohodnotne zakomponovať modely zo série Galaxy Z Fold a Z Flip do portfólia svojich produktov. Teraz však bola pokorená konkurentom z Číny, ktorý má na globálnom trhu stále veľkú nevýhodu. Nepodporuje oficiálne Google služby.

Huawei je najväčším predajcom skladateľných smartfónov

Azda nikoho neprekvapí, že veľkú časť týchto predajov získal Huawei v Číne. Práve na čínskom trhu sa totiž nachádza najviac skladateľných smartfónov tejto značky, čo je ďalšou nevýhodou oproti Samsungu. Ten ponúka svoje modely na podstatne väčšej časti sveta. Huawei však tento rok predstavil model Pocket 2, ktorým dokázal očariť množstvo zákazníkov v Číne a veľkú popularitu má stále aj model Mate X5.

TOP výrobcovia skladateľných smartfónov v Q1 2024Zdroj: Counterpoint Research
TOP výrobcovia skladateľných smartfónov v Q1 2024

Huawei počas prvého kvartálu 2024 dokázal získať až 35 % podiel na celosvetovom trhu v segmente skladateľných telefónov. Zaznamenal tak 257 % nárast v predajoch a výrazne si polepšil oproti minulému roku. Naopak Samsung v očiach zákazníkov klesol a pohoršil si o 42 %. Práve Samsung je tak teraz druhým najväčším predajcom skladateľných smartfónov s 23 % podielom na globálnom trhu.

Úspech spoločnosti Huawei je isto spojený aj s príchodom 5G do smartfónov. Tento čínsky výrobca totiž v tejto oblasti dlhé roky zaostával najmä pre patenty, ku ktorým nemal prístup. Minulý rok však prekvapil a zdá sa, že na to fanúšikovia zareagovali pozitívne.

Zdroj: androidauthority.com, counterpointresearch.com

Prečítajte si aj:

Katarína Šimková

Katarína Šimková
Smartfóny, nositeľná elektronika či produkty inteligentnej domácnosti, zaujímam sa o všetko, čo i len okrajovo súvisí s technológiami.