Klasické elektrické bicykle žnú obrovské úspechy už niekoľko mesiacov a teraz sa k nim pridávajú aj elektrické skladačky, ktoré sú na občasné presuny alebo výlety vhodnejšie.

Stále je však v hre hmotnosť, ktorá mnohých ľudí odrádza od kúpy. S týmto neduhom sa začalo zaoberať viacero výrobcov (napr. Thömus, viac sa dočítate – TU) a aktuálnym víťazom je spoločnosť Vello, ktorá má v ponuke skladací elektrický bicykel s titánovým rámom, ktorý má hmotnosť iba 9,9 kilogramu! To je úžasná hodnota, za ktorú vďačí výrobca najmä použitému materiálu. Samotný titánový rám je extra pevný, a pritom váži iba 2 kilogramy. Tento bicykel nás zaujal o to viac, že s hmotnosťou 9,9 kg dokáže oficiálne odniesť až 125 kilogramového človeka, prípadne človeka + náklad do tejto hodnoty. To je úctyhodné!

  • Vello Bike+ Titan
  • Vello Bike+ Titan
  • Vello Bike+ Titan
  • Vello Bike+ Titan

Spoločnosť Vello má korene v susednom rakúsku, založili ju dvaja nadšenci (Valentin Vodev a Valerie Wolff) v roku 2013 a od tohto roku ponúkajú výborné, kompaktné a celosvetovo obľúbené skladačky. Okrem „tradičných“ bicyklov začali produkovať aj skladacie elektrické bicykle a Vello Bike+ Titan je jedným z najnovších počinov (rovnaký model je dostupný aj bez elektrického pohonu, pričom oba využívajú namiesto klasickej reťaze ozubený remeň).

Tento bicykel má špeciálny 250W motor v náboji zadného kolesa, kde je ukrytá aj 173 Wh batéria, ktorá by mala ponúknuť dojazd až do 50 kilometrov v turbo režime. Stupeň asistencie sa môže nastaviť prostredníctvom mobilnej aplikácie – bicykel komunikuje s telefónom prostredníctvom Bluetooth konektivity. Okrem toho má tento motor zakomponovanú aj KERS technológiu (Kinetic Energy Recovery System), teda spätné nabíjanie batérie na základe rekuperácie, čím si viete predĺžiť dojazd na jedno nabitie. To by malo dodávanou nabíjačkou trvať približne 3 hodiny.

Zaujímavosťou je aj to, že v rámci motora sú osadené snímače, ktoré monitorujú sklon, na základe čoho sa môže automaticky nastavovať kadencia elektromotora, resp. stupeň asistencie. V ponuke sú dve verzie natívneho nastavenia elektromotora – Mountain Drive (určený na vidiek a do oblastí s kopcovitejším terénom s max. stúpaním 17%) a Schlumpf Drive (určený do metropolitného prostredia, kde prevláda rovina). V druhom prípade je možné jazdiť rýchlosťou vyššou ako 25 km/h. Na záver dodajme, že zloženie alebo rozloženie tohto bicykla trvá podľa výrobcu iba 8 sekúnd! Cena? Príjemných 4505 eur :). Treba však brať do úvahy použité technológie a hlavne materiál rámu, ktorý vôbec nie je lacný.

Zdroj: insideevs.com

Prečítajte si aj:

Miroslav Illéš

Miroslav Illéš
OUTDOOR | PRÍRODA | AUTOMOBILY | TECHNOLÓGIE