Elektrické bicykle sú veľmi žiadanou alternatívou k tým klasickým, no drvivá časť týchto zariadení trpí nadváhou, ktorá môže pri určitých športoch spôsobovať problémy.

Na tento neduh elektrických bicyklov reagovala švajčiarska spoločnosť Thömus, ktorá vyrobila prepracovaný a plne odpružený elektrický bicykel s hmotnosťou neuveriteľných 14,6 kilogramu. Táto hodnota je v tejto kategórii skutočne nevídaná. Výrobca tvrdí, že ide o vôbec najľahší e-bike na trhu. Táto hmotnosť patrí referenčnému kusu, pričom sa môže líšiť podľa toho, akú veľkosť rámu, kolies, výbavu a pod. si vyberiete. Thömus Lightrider E Ultimate je výrobcom predurčený na cross-country a traily.

Základom prepracovaného celku je karbónový rám (možnosť výberu XS až XL) a 29“ kolesá. V prípade odpruženia si môžu zákazníci vybrať prednú vidlicu podľa preferencií, pričom sú v ponuke značky ako Marzocchi, Fox a DT Swiss so zdvihom od 120 mm do 150 mm. Zadný tlmič má nastaviteľný zdvih od 120 do 140 mm. Samozrejmosťou sú špičkové hydraulické brzdy, 12-rýchlostný mechanický prevod Shimano XTR, ale aj ultraľahké karbónové sedlo Selle Italia SLR C59. 

Thömus Lightrider E Ultimate
Thömus Lightrider E Ultimate

Lightrider E Ultimate ponúka max. krútiaci moment 40 Nn (nominálny 30 Nm). Na plný výkon elektromotora dokáže bicykel vyvinúť rýchlosť 25 km/h, čo je bežná, resp. priemerná hodnota. Samozrejme, dokáže ísť aj rýchlejšie, ale to už musí poriadne zabrať samotný jazdec. Dojazd výrobca neudáva, nakoľko si myslí, že každý používa bicykel úplne iným spôsobom, a tak by to nebolo relevantné. No aká pekná výhovorka, však :). Zákazník si však môže vybrať veľkosť batérie (250 Wh, 360 Wh alebo 426 Wh), od čoho sa bude odvíjať aj samotný dojazd.

Koľko vás to bude v prípade záujmu stáť? Tipujete správne, lacné to nebude. Thömus Lightrider E Ultimate začína na sume 6520 eur. Prvé bicykle budú zákazníkom doručené v októbri 2022.

Zdroj: insideevs.com

Prečítajte si aj:

Miroslav Illéš

Miroslav Illéš
OUTDOOR | PRÍRODA | AUTOMOBILY | TECHNOLÓGIE