Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Takmer 95 percent ľudí na Slovensku oslavuje Vianoce.

Pre vyše štyri pätiny ľudí sú stále Vianoce časom, ktoré trávia najmä s rodinou a svojimi blízkymi. Dôležitou súčasťou  vianočných sviatkov je ešte postaviť si vianočný stromček vo svojej domácnosti, ale aj kúpiť vianočné darčeky pre svojich blízkych.

Čo robíme počas Vianoc?

Pre takmer 90 percent ľudí sú Vianoce časom, keď kupujú darčeky pre svojich blízkych a rodinu a stavajú si vianočný stromček vo svojej domácnosti. Darčeky nakupujú viac ženy ako muži a hlavne vo vekovej kategórii 20 – 29 rokov a potom od 50 do 59 rokov. Postaviť a ozdobiť si doma vianočný stromček je tiež dôležitejšie pre ženy ako mužov.

“Zistili sme, že pre vyše 80 percent ľudí je prioritou stretávať sa svojimi blízkymi, širšou rodinou, ale aj priateľmi počas Vianoc,” povedal Rastislav Kočan, obchodný riaditeľ GfK Slovakia. Táto vianočná tradícia je dôležitá pre všetkých ľudí bez ohľadu veku, pohlavia, či regiónu, v ktorom bývajú. Najviac plánujú čas stráviť s rodinou mladí ľudia vo veku 20 – 29 rokov, ktorí s ňou nie sú až toľko počas bežného roka.

Dodržujeme aj dnes náboženské zvyklosti?

Počas týchto Vianoc sa plánuje nejakej bohoslužby zúčastniť 46 percent ľudí (pričom žien je o 10 percent viac ako mužov) a vyše polovica z nich je vo vekovej kategórii nad 50 rokov. Špeciálne slávnostnej polnočnej  omše sa tento rok plánujú zúčastniť necelé dve pätiny ľudí, pričom opäť sú viac zastúpené ženy a z regiónov dominuje východné Slovensko.

Koledovať, plánuje ísť tieto Vianoce len 13 percent ľudí, najmä mladých do 18 rokov. Najviac koledníkov bude v obciach do 5000 obyvateľov.

V čase mobilných telefónov a elektronickej komunikácie už len jedna tretina ľudí dnes posiela tradičné vianočné pohľadnice. Tento zvyk dodržiavajú dve pätiny žien a až polovica ľudí má nad 60 rokov.

Značky: