Ak uvažujete nad nákupom notebooku pod stromček ste na správnom mieste.

Poradíme vám s výberom toho správneho notebooku v rôznych kategóriách. Pre každú sme vybrali tri naše tipy, ktoré odporúčame. Radíme pri výbere aj iných produktov pod stromček, kompletnú vianočnú poradňu nájdete tu>>

Vyznať sa v jednotlivých sériách nieto ešte v konkrétnych modeloch býva naozaj problém. Aj my sami musíme zbystriť pozornosť a vyberať také notebooky, ktoré sú hodné svojej ceny. Nestačí mať len rýchly procesor, obrovský HDD, ktorú potom výrobca doplní malou kapacitou RAM. Veľmi pekné notebooky sú v cenovej hladine od 1100 EUR. Vieme, že toto ale nie je predstava pre každého a preto vyberáme aj lacné no kvalitné stroje. Inšpirujte sa našim výberom a skúsenosťami z reálneho testovania.

Vyberte si  kategóriu:
Základný notebook do domácnosti – (do 300 eur)
Notebook pre študenta a na multimediálne využívanie (do 800 eur)
Profesionálne notebooky bez kompromisov (cena bez limitu)

 

Základný notebook do domácnosti (do 300 EUR)

Acer Aspire ES15 – 259 EUR

Cenová bomba. Toto je notebook s Full HD displejom, čo v tejto cenovej kategórii nebýva samozrejmosť. Namiesto bežného HDD je tu 128 GB SSD disk. To znamená, že na veľký objem dát bude potrebný externý disk. Oceníte však výrazne rýchlejší systém. Nevýhodou bude Linux ako operačný systém, no ak máte Windows, ľahko si nainštalujete akýkoľvek iný operačný systém.

HP 14-ac104nc – 279 EUR

Klasika od HP, ktorá je navyše v podobe 14“ notebooku. Teda veľkosti vhodnej na nosenie do školy a používanie vo vlaku. Výkonovo postačí na všetky bežné činnosti ako prezeranie webu, prácu s kancelárskymi aplikáciami, sledovanie filmov alebo úpravu obrázkov. Na strih videa toto určite nie je. No za takto nízku cenu získavate podporu HP v podobe častých aktualizácií ovládačov a dobre spracovaného tela. Do notebooku bude treba vložiť SD kartu na rozšírenie dátového priestoru.

Lenovo IdeaPad 110-15IBR – 289 EUR

Notebook je v 15,6“ verzii. Ideálne teda na pracovný stôl. Dizajnovo je spracovaný tak, aby poskytol pohodlie pri dlhšej práci s klávesnicou a teda písaní textov. Používa štandardné rozloženie 15,6“ modelu. Výhodou je Wi-Fi AC a 1 TB pevný disk. Ak máte radi všetky dáta priamo v notebooku, tu je rozhodne dostatok miesta na ich uskladnenie.

 

Pre študenta/na multimédiá (do 800 EUR)

Acer Spin 5 – 649 EUR

V tejto kategórii ešte zostaneme pri konvertibilných notebookoch. Acer má novinku v podobe modelu Spin 5. Je 13,3“ takže ideálny na prenášanie. Nie je síce najtenší, no v prípade potreby budete mať tablet na čítanie, napríklad v stiesnených priestoroch. Výbavou s procesorom Intel Core i3, Full HD displejom a 128 GB SSD diskom získate solídnu konfiguráciu na bežnú prácu s kancelárskymi aplikáciami.

HP 15-ay051nc – 669 EUR

Výkonný nástroj na multimédiá a strih videa. Práve konfigurácia s CPU Intel Core i5, 8 GB RAM a 256 GB SSD nás zaujala. Získate rýchly a svižný stroj, ktorý je vhodný aj na strihanie videa. Navyše kapacita SSD nie je tak nízka, aby nemohla slúžiť aj na multimediálne dáta. Pri práci oceníte aj antireflexný displej. Kto má rád kompletnú výbavu, ešte stále tu nájde aj DVD mechaniku na napaľovanie alebo prehrávanie DVD médií.

Dell Inspiron 15z – 769 EUR

Konvertibilný notebook v 15,6“ rozmere? Áno aj to sa dá a tak môžete mať obrovský tablet, stačí len preklopiť displej. Výbava je taká, aby ste mali funkčný notebook na strihanie videa a prácu s fotkami. Veľmi dobre poslúži na multimediálne účely, pozeranie filmov alebo kreatívne využitie práve s režime tabletu. Stále to však bude prevažne notebook s dotykovým Full HD displejom a dobrou výbavou. Silnou stránkou je procesor Intel Core i7.

 

Profesionálny notebook (cena bez limitu)

Apple MacBook Pro – 2199 EUR

Tento model je aj s Touch Barom, teda dotykovým displejom nad klávesnicou. Je poriadne drahý, no je to prvotriedny stroj od Applu na nadchádzajúce obdobie. Ako už býva zvykom, kupujete si nadčasový počítač s vysokým výkonom. Intel Core i5, 8 GB RAM a 512 GB SSD disk je solídna konfigurácia. Počítajte ale s tým, že tu nájdete len USB-C porty kompatibilné s Thunderbolt 3 štandardom. No, kto si môže dovoliť notebook v tejto cene, pár EUR za redukcie ho nezaťaží.

HP Spectre Pro 13 – 1600 EUR

Spectre 13 je veľmi pekný ultrabook, mnohí ho hodnotia až ako ženský. Avšak je to špičkový stroj na prácu, ktorý sme poriadne vyskúšali a vedeli by sme si naň zvyknúť. Má najnovší procesor Intel Core i7, 8 GB RAM, 512 GB disk a pointou je, že je to ultratenký stroj. Nuž zvyknúť si budete musieť na dva USB-C konektory. Iné sa totiž do takto tenkého tela nezmestili.

Lenovo ThinkPad X1 Carbon 3 – 1900 EUR

A toto je ultra tenká predstava od Lenova. Zároveň tým, že ide o ThinkPad, získavate maximálne odolný stroj pre najväčších pracantov. Môžete s ním zaobchádzať aj o niečo horšie a zvládne to bez ujmy. Má LTE modul na SIM kartu, aby ste boli stále online. 14“ displej s rozlíšením 2560 × 1440 pixelov a 512 GB SSD disk. Nie je síce konvertibilný, no je to stroj na prácu ako stvorený.

 

Radíme pri výbere aj iných produktov pod stromček, kompletnú vianočnú poradňu nájdete tu>>

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.