Lu Weibing vysvetlil, prečo fotoaparáty pod displejom neprídu v dohľadnej dobe.

Vďaka snahe o čo najčistejší dizajn a čo najväčšiu zobrazovaciu plochu moderných smartfónov sa objavilo mnoho riešení, ako a kde umiestniť selfie fotoaparát. Mechanické pop-up kamery, diery v displejoch, či najrôznejšie výrezy sú iba dočasnými odrazovými mostíkmi. Mnohí veria, že umiestnenie fotoaparátu pod displej by mohlo byť konečným a najelegantnejším riešením. 

Viceprezident spoločnosti Xiaomi Lu Weibing

Podľa viceprezidenta spoločnosti Xiaomi sú stále potrebné veľké technologické výzvy, ktoré treba prekonať

Lu Weibing tvrdí, že celý priemysel smartfónov na tomto riešení usilovne pracuje. Spoločnosť Xiaomi predstavila prototyp svojho riešenia ešte v roku 2019 a je potrebné vziať do úvahy dva hlavné faktory. 

Po prvé, hustota pixelov moderných displejov je príliš vysoká na to, aby sa do neho mohla umiestniť kamera, pretože blokuje príliš veľa svetla. Na základe toho môžeme predpokladať, že práve hodnota PPI hrá významnú úlohu v priepustnosti svetla pre fotoaparát, čo nás privádza k druhej prekážke.

Po druhé, priepustnosť svetla súčasných poddisplejových fotoaparátov je príliš nízka a v kombinácii s vysokým PPI displejov ho obrazový senzor dostáva iba veľmi málo. To znamená, že kvalita obrazu je vzdialená tej, ktorú ponúkajú bežné fotoaparáty. Vývojári stále hľadajú spôsob, ako dosiahnuť vysoké PPI bez toho, aby zamedzovali priepustnosti svetla do fotoaparátu.

Oppo fotoaparát v displeji

Aktuálne je potrebné dodať produkt, ktorý nebude iba kombináciou kompromisov v kvalite senzora a nízkeho rozlíšenia displeja

Podľa slov Lu Weibinga by sme sa nemali príliš sústrediť na túto technológiu, pretože môže trvať aj niekoľko rokov, pokým sa dostane do komerčne použiteľného zariadenia. V týchto dňoch sa však objavili aj správy, ktoré sa s tvrdením viceprezidenta Xiaomi príliš nestotožňuje.

Nokia by chcela zariadenie so zabudovaným predným fotoaparátom v displeji predstaviť už tento rok na jeseň (viac v článku nižšie).

Zdroje: Weibo, GSMArena

Prečítajte si aj:

Selfie fotoaparát pod displejom? Nokia 9.2 PureView môže byť prvým smartfónom na trhu, ktorý ho dostane

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.