Samsung chce pripojiť (nielen) vašu mikrovlnú rúru do internetu. 

Internet Vecí (Internet of Things, IoT) hovorí o tom, že v blízkej budúcnosti budú všetky zariadenia pripojené do internetu. Nie iba telefón, tablet a počítač, ale aj ďalšie objekty každodenného používania – chladnička, práčka, mikrovlná rúra atď. Tento trend môžete vidieť už dnes, v nasledujúcich mesiacoch má rásť.

Spoločnosti (najmä výrobcovia procesorov – Intel alebo Qualcomm) sa snažia Internet Vecí podporovať aj prostredníctvom tzv. vývojárskych základných dosiek. Tie obsahujú potrebnú hardvérovú výbavu a vývojári s nimi môžu experimentovať a vyvíjať aplikácie, ako by sa dala platforma využiť. Hardvér, ktorý je súčasťou dosiek, totiž môže byť zabudovaný priamo do konkrétneho produktu.

Svoju IoT platformu predstavil aj Samsung. Nazýva sa ARTIK a pozostáva z troch vývojárskych dosiek, ktoré sú dostupné v troch veľkostiach. Doska ARTIK 1 má rozmery 12 × 12 mm a vďaka konektivite Bluetooth LE je vhodná na využitie v nositeľných zariadeniach. ARTIK 5 má veľkosť 29 × 25 mm a zvládne napr. dekódovať video v rozlíšení 720p. Najväčšia základná doska, ARTIK 10, má rozmery 29 × 39 mm, osemjadrový procesor, 2 GB operačnú pamäť a 16 GB úložisko. Využije sa aj na multimediálne účely. Všetky dosky majú v sebe zabudované bezpečnostné prvky od Samsungu.

Nakoľko ide o vývojárske nástroje, na reálny prínos ARTIKu si musíme počkať. Vývojári sa môžu do konca mája zaregistrovať  a požiadať o „alfa verziu“ dosiek. Bude zaujímavé sledovať, čo všetko dokážu vývojári so zariadeniami (od Samsungu aj iných výrobcov) vymyslieť.

Zdroj: TechCrunch

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit