FindFace vám pomôže nájsť informácie o danom človeku na sociálnej sieti.

Facebook, Google, Microsoft a ostatné spoločnosti často hovoria o tzv. „machine learningu„, čo je v preklade strojové učenie. Tento pojem definuje schopnosť počítačov zdokonaľovať sa v konkrétnych aktivitách bez nutnosti, aby boli neustále programované.

Príkladom takejto aktivity je rozpoznávanie objektov na obrázku alebo tvárí ľudí. Počítač postupuje podľa určitého algoritmu, avšak samostatne sa zdokonaľuje. Činnosť vykonáva lepšie priamo úmerne s objemom spracovaných dát (doslova sa učí) a nie na základe toho, že programátor neustále upravuje algoritmus.

Práve rozpoznávanie tvárí je aktuálne jedným z veľkých biznisov, do ktorého investuje Apple, Facebook aj Google. Lídrom na trhu je však malý ruský startup NTechLab, ktorý vyhral minuloročnú súťaž MegaFace vo Washingtone. V priamom porovnaní porazil aj projekt FaceNet od Googlu.

NTechLab medzičasom svoju technológiu pretavil do služby FindFace, ktorú si v Rusku od februára tohto roka stiahlo viac ako 600 tisíc používateľov. Zároveň funguje aj cez webové rozhranie. Používatelia pomocou nej analyzovali viac ako 900 biliónov (10^12) fotiek. Priložené video výborne prezentuje, ako služba funguje v praxi.

FindFace aktuálne funguje iba v kombinácii so sociálnou sieťou VK.com. Je to ruská alternatíva k Facebooku a aby ste mohli FindFace používať, musíte sa prihlásiť priamo cez túto sociálnu sieť. Funkcie služby na rozpoznávanie tváre však môžu niekoho vydesiť – stačí nahrať jednu fotku človeka a FindFace vám eventuálne nájde danú osobu na VK.com. V nesprávnych rukách môže ísť teda o pomerne nebezpečný nástroj, pretože pomocou jednej fotky je eventuálne možné získať množstvo informácií o danom človeku.

Prevádzkovatelia služby však argumentujú, že kontrolujú, aby nebola služba zneužívaná a poukazujú na prípady, kedy ich služba pomohla nájsť a chytiť kriminálnikov. Je možné, že FindFace bude neskôr umožňovať integráciu s Facebookom.

Zdroj: Digital Trends

Značky:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit