Samsung Galaxy S23 Ultra máme v redakcii a stále ho testujeme. Už teraz môžeme skonštatovať, že poriadne pridal na výdrži na batériu a veľmi dobre fotí v noci.

Kapacita batérie

S23 Ultra vydrží s 5000 mAh batériou naozaj pracovať od rána do ďalšieho rána a ešte mu pri našom používaní zostane asi 15 % batérie, čo je pre telefón z rodu Galaxy S rekordne veľa. Uvidíme ako to bude s menšími telefónmi, teda Galaxy S23 a Galaxy S23+, tie zatiaľ nemáme v redakcii.

Tvorba nočného videa

Ešte v San Franciscu sme natočili počas zlatej hodinky ale aj po jej skončení video, ktoré demonštruje ako tento telefón pracuje s videom, ako je to so stabilizáciou, ale aj nahrávaním zvuku. Vyskúšali sme prepojenie na externý mikrofón DJI Mic, pripojili sme aj slúchadlá Galaxy Buds2 Pro na 360°zvuk a hlas sme na záver nahrávali aj zabudovaným mikrofónom v telefóne.

Vyskúšali sme všetkých 5 objektívov. Platí, že v prípade videa môžete použiť všetky tieto objektívy, prepnutie medzi predným a zadným objektívom v jednom videu ale stratí istý čas (prejaví sa to napr. na vašom hlase, ak vtedy hovoríte). Ak spustíte nahrávanie videa zadnou kamerou, môžete sa teda prepnúť na prednú kameru, ale nie na iné zadné objektívy.

Toto platí v prípade, ak ste nepoužili režim super-stabilizovaného videa. Ak ho použijete, môžete použiť len hlavný a ultraširokouhlý objektív (zoom 1× a 0,6×) a samozrejme selfie kameru. Výhodou je možnosť realizácie videa selfie kamerou v 4K a 60 fps, rovnako ako 8K video pri zadnom fotoaparáte.

ExpertRAW

Detailnejšie sme sa venovali aj vynovenej aplikácii Expert RAW. Tá po novom umožňuje fotografovanie hviezd – tzv. Astrofotografia a novinkou je aj Viacnásobná expozícia. Obe funkcie pracujú aj s RAW formátmi, ktoré je ideálne upravovať pomocou programu Adobe Lightroom v mobile alebo na počítači.

Astrofotografia

Základom je použiť na mobil statív, lebo fotiť budete 4, 7 alebo 10 minút a to v ruke neudržíte. Čím dlhší čas, tým väčší kontrast medzi svetlou a tmavou časťou v obraze, ale nemusí to byť vždy na prospech veci.

Naše fotenie oblohy pomocou statívuZdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
Naše fotenie oblohy pomocou statívu

Napr. jasný mesiac pri dlhej expozícii „prehluší“ všetky hviezdy. Pri fotení oblohy si môžete dobre pomôcť Sprievodcom oblohou – dokonca vám vyznačí aj názvy súhvezdí. Dobrý statív a držiak na telefón, rovnako ako dobré oblečenie v tejto časti roka sú pri fotení nočnej oblohy nevyhnutné.

Mapa hviezdnej oblohy pri AstrofotografiiZdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
Sprievodca hviezdnej oblohy pri Astrofotografii

Výsledok naozaj treba upraviť v Lightroome, nám sa osobne lepšie robí na väčšom displeji v prípade počítača. Ak máte platený Adobe Lightroom, je to výhoda, lebo fotky máte synchronizované cez Adobe Cloud a tak môžete ľahko prechádzať medzi telefónom a počítačom.

Zdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
Fotka oblohy pomocou režimu Astrofotografia fotená na 4 minútach a upravená v Lightroome

S bezplatným kontom na Adobe Lightroom to síce tiež ide, ale s dosť veľkými obmedzeniami. Program vás priebežne núti prikupovať si pokročilé funkcie.

Viacnásobná expozícia

Toto vyžaduje trochu väčšie vysvetlenie. Ide o vzájomné prelínanie dvoch alebo viacerých obrazov do seba, pričom vzniká úplne nový typ obrazu. Opäť fotíte do RAWu a výsledná úprava je vhodná pre Lightroom. Treba ale vedieť, čo fotiť, nedá sa to urobiť s hocakými fotkami.

Prvá fotka je výhodná taká, že máte siluetu niečoho – napr. človeka, ruky, alebo nejakého známeho predmetu. Ak ju odfotíte, máte na displej podobu foteného objektu a postupujete ďalej. Druhá fotka by zasa mala byť niečo farebne pestré, čo sa pretaví do prvého obrazu a vznikne niečo úplne nové. Kombinovať môžete až 9 fotiek, sú tu navyše možnosti ako kombinovať obrazy (aditívna, priemerná, jasné a tmavé). Dá sa to naučiť, ale chvíľu potrvá, pokým prídete na to, ako to vlastne funguje.

Fotili sme siluetu ruky pred reflektorom a potom farebnú stenu v našom štúdiu. Viacnásobná expozícia sa spolu s Lightroomom postarala o výsledokZdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
Fotili sme siluetu ruky pred reflektorom a potom farebnú stenu v našom štúdiu. Viacnásobná expozícia sa spolu s Lightroomom postarala o výsledok

Mimochodom obe tieto funkcie nájdete aj v telefóne Galaxy S22 Ultra, ak si aktualizujete aplikáciu Expert RAW.

Galaxy S23 Ultra máme v ruke tretí deň aj s cestou z USA a stále je čo objavovať. už teraz pre vás pripravujeme ďalšiu možnosť na ukázanie nových vlastností tohto šikovného telefónu.

Zdroje: vlastné, Samsung

Prečítajte si tiež

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.